МС и Световната банка ще проверяват фонд "Научни изследвания"

  • 19 декември 2012 16:46

  • 549
  • 0
МС и Световната банка ще проверяват фонд "Научни изследвания"
©

Ако проверките на фонд „Научни изследвания” установят, че някои има вина, той ще си понесе отговорността. Това каза образователният министър Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко на заседание на образователната комисия за изслушване на министъра във връзка с дейността на Фонд „Научни изследвания”.

Не е вярно, че фондът не е проверяван. От 2009 г. има проверка на Сметната палта, през май 2009 г. има одит на министерството. Тези проверки са 6-степенни и продължават сега, каза Игнатов.

Когато проф. Емил Хорозов беше управител на фонда, имаше работна група, която направи проверка и изготви доклад. Фондът се намира в състояние на постоянни проверки. Днес имаше среща на група български учени с премиера и с мен и те пискаха още две проверки – на Инспектората на Министерски съвет, който ще влезе във фонда, за да проверява и другата проверка е външна. Те поискаха Световната банка да извърши проверка на фонда, влязохме във връзка и с тях. Те са правили вече няколко проучвания и скоро време ще се произнесе и екип от Световната банка, каза Игнатов.

Ние трябва да имаме нарушения, които са установени от проверяващите органи.

Използват се с голямо удоволствие изрази като „конкурсът е опорочен”, „има упорит отказ да се търси персонална отговорност”, „българските учени са загубили тотално доверие” и др. Да, и някои от тях и сега подават възражения. Министърът не може да действа извън закона, каза Игнатов.

Последвайте канала на

549 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини