Убеждават митрополит Йоаникий да стане и.д. патриарх

  • 09 ноември 2012 06:34

  • 1478
  • 0
Убеждават митрополит Йоаникий да стане и.д. патриарх
© Булфото

Сливенският митрополит Йоаникий вероятно все пак ще стане в събота и.д. патриарх до избора на нов, съобщава "Стандарт" позовавайки се на църковни източници.

Владиката нямал нагласа да поема ръководството на синода, но събратята му се надяват да го убедят, че той е най-подходящ.

Пред "Стандарт" дядо Йоаникий обяви в сряда, че ще откаже да е и.д., както и че ще се оттегли от листата с митрополити, сред които да се избира титуляр на трона. Според много от архиереите обаче той е най-консенсусната фигура, която може да ръководи синода в трудните времена на подготовка на патриаршески избирателен събор.

Другият вариант бил владиците временно да ръководи Великотърновският владика Григорий, който и в момента е временно управляващ.

Досегашната практика е показала, че който временно управлява църквата, на събора бива увенчан с бялото було. Настоящата ситуация обаче не била такава, твърдят близки до синода. Причината била, че все още има много неясноти - най-вече колко от митрополитите ще се откажат от предварителната номинация.

Според устава на църквата от листата с отговарящите на изискванията архиереи синодът избира трима. А от тях съборът провъзгласява един с мнозинство от 2/3. В момента 12 от 14-те владици покриват условията да се борят за бялото було. По предварителна информация обаче повечето от тях ще се откажат по здравословни или възрастови причини. А вероятно и заради трезва преценка на шансовете.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини