Започва национално преброяване на мечките

  • 17 октомври 2012 08:22

  • 1195
  • 0
Започва национално преброяване на мечките
©

Започва национално преброяване на дивите мечки, съобщи БТВ.

Над 50 са нападенията от мечки до месец септември тази година. Според Екоминистерството ситуацията се нормализира с раздаването на електропластирите, които спират дивите животни. Страхът на хората обаче остава.

В родопското село Стърница за последните 10 месеца има 7 нападения от мечки, а хората се оплакват, че вечер не смеят да излязат от домовете си.

„Човек да убиеш, може да се отървеш. Мечка да убиваш - не можеш”, смята жител на селото. Кметът Анчо Тимаров е част от ловната дружинка на Стърница. Разказва за над седем случая на нападения с убити животни през последните месеци. „Така ги пазят висшестоящите, че са забравили, че има хора в този край”, коментира Тимаров.

Основните причини за нападенията на мечките са глад за месо, което най-лесно може да се намери в селата. В началото на ноември започва преброяване на дивите мечки в региона по специален метод. Коя от тях е опасна обаче трудно може да се определи.

Никой от Стърница не се наема да убие мечка дори тя да е в двора му. Глобата за застреляна мечка е над 5000 лева. Може да последва и затвор.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини