„Такса дишане“ ли…? Скоро. Народът си мисли, че животът е риалити формат и нищо не зависи от него

  • 21 октомври 2024 17:08

  • 890
  • 0
„Такса дишане“ ли…? Скоро. Народът си мисли, че животът е риалити формат и нищо не зависи от него
© Pixabay/Novini.bg

Може би сте чули, а може би – не, но ето, че се предлага нова такса за българите. Не, не е – както предположихте – „такса дишане“… все още не. Предложената такса е „такса водомер“.

„С последната версия на проекта в Закона на ВИК се предвижда цената на водата, която всеки потребител заплаща, да бъде от два компонента – едната е тази такса. Това е компонентът, който отразява, че всеки абонат има възможност за достъп до услугата водоснабдяване и канализация. Вторият е на база кой колко е консумирал“.

Новата "такса водомер" ще се дължи дори и в жилището да не се ползва вода

Правото да имате достъп до вода ще се таксува. Чудно, нали?

Идеята (поне официално така е сервирано) е, че един човек харчи X количество вода, но – ако има три имота – ще го изхарчи в трите си имота разпределено. А другият човек ще изхарчи неговото си количество в един имот. И ще платят САМО каквото са ползвали. Как може такова нещо…?! 

Дружествата искат, ако ползваш вода в повече от един имот, да си плащаш за това. Защо? Не става съвсем ясно, но се говори за някаква „социална справедливост“. 

Но със същия успех можете да си мислите и за „надуване на сметките със смешни оправдания“. 

Думите „компонентът, който отразява, че всеки абонат има възможност за достъп до услугата водоснабдяване“ стоят малко грозно, ако питате мен. Звучи като все едно трябва да си платите не само количеството вода, което сте ползвали, НО И ПРАВОТО ВЪОБЩЕ ДА ИМАТЕ ДОСТЪП ДО ВОДА. 

Малко като… средновековните крепостни, един вид. 

Но тука е така. Като няма отпор, вълнообразно ще продължава да расте желанието на едни хора да прибират парите на други хора, без много да работят и да се стараят. Докато вторите кротко и тихо, безропотно се съгласяват, ще бъдат стригани и доени, след което – оставяни да се оправят сами; който не може да се оправя… знаете. 

Ако си мислите, че това е някакво чудно явление, не е. Това се случва в държавата, в която медиите бълват новини за купуване на гласове, за отвлечено правораздаване и похитена съдебна система, за корупция, за какво ли не… но това е и същата държава, в която въпросните новини са най-малко четени – за сметка на новините за коя певица колко силикон си е набила, в кое риалити шоу има скандал и кой коя къде е завел да си пече силикона…

… тези новини се четат. Това е дневният ред на обществото. Може би си спомняте – новината, че един диджей не пуснал песен на Джокович беше топ новина в продължение на повече от седмица, по време, в което политически „елити“ си разпределяха държавната трапеза и воюваха едни с други. 

Сега има риалити формати – сезонът им е. Те са най-гледаното; и най-четеното от новините е свързано с тях. 

Това е същата държава, в която народът си създава „зрелища“ от всичко, но най-много обича да е от чуждото страдание и мъка. Миналата седмица една млада майка на две деца (едното – кърмаче) загуби битката с едно коварно здравословно състояние; и това ѝ коства живота. 

Сред съболезнованията се появиха и „коментарите“ на „алтернативните“. „Алтернативните“, ако не знаете, станаха много популярни. Те са във всички среди – от метачи до професори и доценти, които канят по ТВ студиата да пълнят главите на природонаселението. 

Те започнаха да бълват „алтернативни“ факти за всичко и скоро очаквам да пуснат и „алтернативна“ математика, „алтернативна“ физика, „алтернативна“ химия и т.н. 

Техните последователи преляха и се изляха от мрежата и вече са на всеки километър. 

Причината да съществуват е садо-мазохистичното удоволствие на народа да търси зрелища в болните и болезнените теми. Продуценти, канещи пиещи пикня, водещи, канещи откровени фашисти и т.н.

Хората искаха да гледат падението на живо по телевизора. Докато не се намери един, който да си каже, че може би „падението“ не е падение, ами е норма и е „нормално“, а нормалното е падение.

И от този момент започна обратното броене до унищожението на здравия разум по тия земи. 

И всичко се обърна нагоре с краката. И падението… хората толкова свикнаха да го гледат по телевизора и в компютрите си, че свикнаха с него. То стана „новото нормално“. Имаме политици, които трудно говорят родния си език, крясъците и псувните са норма в парламента, нормално говорещите политици са смятани за „скучни“ и ТОВА е причина да не се гласува за тях. Имаме „политици“, които – ако не се държат като селски бекове или квартални батки – знаят, че няма никой да ги подкрепи. Имаме сводници в политиката… Народе???? 

И всичко започна от желанието за повече зрелища. И зрелищата станаха толкова много, че ги приеха за нормата. А нормалното стана „скучно“ и набързо го набедиха за лъжовно. Сега „истина“ трябва да е равно на „забава“… иначе е обявявано за „лъжа“. 

В този хаос се създаде усещането у хората, че всичко около тях се случва със сценаристи, продуценти и други нагаждачи на реалност. Хората загубиха РЕАЛНОТО усещане, че могат да контролират собствените си животи. Не гласуват, защото си мислят, че изборите и така са нагласени и техният вот е безсмислен, не протестират почти за нищо – и да го правят, са шепа хора за по ден-два. Смятат, че тарикатлъкът от страна на всеки с власт в ръцете е единственият „модел“ за нещата да се случват. Съответно не търсят да махнат модела, а да се присламчат – търсят да намажат и те от корупцията, вместо да се борят с нея. 

Тук няма нетърпимост към корупцията; тук има сръдня, когато някой не е успял да се докопа до нея. Тук не се казва: как можем да ги махнем тези!

Тук се казва: е-е-ех… да имаше кой и на мен да ми „даде“… 

Тук е хранителна среда за балъци и тарикати. Средно положение просто няма. 

Тук хората се занимават с поединично оцеляване и търсене на „схеми“, докато смятат, че тарикатлъкът в политиката и тарикатлъкът от разните дружества и фирми са нещо нормално. Тук се плащат безумни цени за парно и вода. И ще се плащат още по-безумни, но хората ще продължават да гледат риалити, да си бъркат в раните един на друг – за забавление – и ще продължават да смятат, че новините трябва да бъдат „алтернативни“, че да са истински. 

_________________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
890 0

Водещи новини