Ген. Явор Матеев, командир на Специалните сили: Ще се радвам към нас да има специално отношение

  • 18 октомври 2024 13:55

  • 373
  • 0
© Novini.bg

Първо искам да ви благодаря, че уважихте паметта на загиналите парашутисти и днешните Специални сили. Какави са неотложните задачи пред нас? Когато извършваш особено отговорни задачи, винаги има проблеми, но ние сме силни и ги преодоляваме. 

Това заяви пред журналисти генерал-майор Явор Матеев, командир на Специалните сили, след като взе участие в церемонията по отбелязването на Деня на военния парашутист.

"Буквално от понеделник ни предстои последния етап от сертифицирането на Регионалното командване и Щаба на съвместните с Румъния Специални сили. За пръв път България и Румъния ставаме част от командната структура на Специалните сили на НАТО. Ние ще участваме с две тактически групи. Следващите 2-3 седмици ни предстои много работа. Ще застъпим в бойно дежурство в Черноморския регион като част от НАТО и то в най-голяма бойна готовност. Направихме много неща, но и много не можем да направим. Изпълняваме специални задачи и ще се радваме към нас да има специално отношение. Трябва да се отговори на нашите нужди. Нашите сили са нормално екипирани по стандартите на НАТО. Придобили сме нови бойни машини, но за определен период се получи застой и този застой трябва да бъде преодолян възможно най-бързо. Трябва спешно да тръгнат проектите за модернизиране на възоръжаването на Специалните сили. По отношение на личната екипировка всички имат необходимата такава, но изостават проектите за въоръжаване на Специалните сили", разкри ген. Матеев. 

Отбелязахме 80 години от участието за пръв път на Парашутната дружина в реални бойни действия

"Всички видове войски на Специалните сили трябва да се готвят съвместно и да провеждат съвместни операции. В това отношение също има какво да се направи. Каквито и задачи да е имало от страна на НАТО, е направено точно и в срок. На границата имаме една постоянно действаща група на Специалните сили, която действа в най-тежките участъци. Фактът, че ни тръсят за тези задачи означава, че сме подготвени за справяне с мигрантския натиск. Участваме в мисии и зад граница. Този процес не е спиран дори и за момент. Недокомплектът е трудна тема през последните години. Рекламираме служба Специални сили по всякакви възможни начини - ходим по училища, разговаряме с кметове. Мога да кажа, че сме окомплектовани на 80%, което е много добре. Смятам, че с разбирането на нашите нужди и увеличение на някои специфични възнаграждения, ще се справим. Специфичното възнаграждание, което се дава на парашутистите за риск, не е осъвременявано от 2006 година. Не е нормално почти 20 години да няма увеличение на това специфично възнаграждение. Смятам, че има какво да се направи в това отношение, за да можем да привлечем нови кадри", завърши ген. Явор Матеев. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини