Водещите новини! Пеканов ли е предложението за равно-отдалечен премиер? Тръмп е имал 7 частни разговора с Путин, откакто е напуснал Белия дом

  • 09 октомври 2024 13:28

  • 706
  • 1
Водещите новини! Пеканов ли е предложението за равно-отдалечен премиер? Тръмп е имал 7 частни разговора с Путин, откакто е напуснал Белия дом
© Getty Images/БНТ/МО/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 9 октомври   

 

„Вече съм отчаян, търпението на ЕК се изчерпа. Голяма част от парите по ПВУ ще бъдат изгубени. България решава, че няма да прави реформи. Ние докато не правим реформи, няма да получаваме пари“. 

Това заяви Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер, в ефира на БНТ. 

Ние ще се откажем от 5-6 млрд., защото ще загубим много. Ще се откажем, защото не можем да спрем да субсидираме въглищните централи. Данъкоплатците субсидират тази загуба. Ние даваме това, за да е по-скъп тока. Ще се откажем да ни дадат пари, за да ги даваме за предприятия, които са на загуба“, обясни Пеканов.

Ще бъде ли Атанас Пеканов предложението за равноотдалечен премиер?

***


Доналд Тръмп е провел цели седем частни телефонни разговора с Владимир Путин, откакто е напуснал поста си, и тайно е изпратил на руския президент машини за тестване на проби за коронавирус в разгара на пандемията, съобщава Боб Удуърд в новата си книга „Война“, предаде АП.

Разкритията са направени в най-новата книга на станалия известен покрай случая „Уотъргейт“ репортер, пише БТА.

В книгата също така подробно се описва разочарованието на президента Джо Байдън от израелския премиер Бенямин Нетаняху и асортимента от телефони за еднократна употреба на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Журналист: Тръмп е имал 7 частни разговора с Путин, след като е напуснал Белия дом

***


Редки порои са оставили сини лагуни сред палмите и пясъчните дюни на пустинята Сахара, подхранвайки някои от най-сухите ѝ райони с повече вода, отколкото е имало от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Пустинята в югоизточната част на Мароко е сред най-сухите места в света и в нея рядко вали в края на лятото.

Мароканското правителство съобщи, че два дни валежи през септември са надхвърлили средните годишни стойности в няколко региона, в които годишно падат по-малко от 250 милиметра, включително Тата, един от най-силно засегнатите райони. 

В Тагуните, село на около 450 километра южно от столицата Рабат, са отчетени над 100 милиметра за 24-часов период.

Порои заляха пустинята Сахара

***


Той направи коментара минути преди унгарският премиер Виктор Орбан да представи в парламент в Страсбург програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Вебер даде съвместна пресконференция с унгарския евродепутат и лидер на опозицията в страната Петер Мадяр, пише БТА. 

„По време на предишното европейското председателство на Унгария преди десетина години имаше 44 срещи на високо ниво в Будапеща. Днес никой не иска да ходи там. Това показва, че настоящото унгарско правителство не прави така, че да има силен глас на европейската маса за преговори. Затова е добре да имаме Петер Мадяр и партия "Тиса" в семейството на ЕНП", коментира пред журналисти Вебер.

Манфред Вебер: Никой не иска да ходи в Будапеща заради Виктор Орбан

***


От 2 октомври СДВР започна извозването на паркираните около районните управления в София 575 автомобила, иззети след влизането в сила на измененията в Наказателния кодекс.

Преместват паркираните около столичните районни колите, иззети от пияни и дрогирани водачи

***


На изборния ден – 27 октомври, ще върнем часовниците си с час назад и ще преминем към зимно време. Така ще спим с един час повече. 

Пак врътваме стрелките, ето кога!

***


"Спаси София": Надяваме се, че служителите на градския транспорт няма да бъдат употребени с предизборни цели

***


Главчев: Вземаме мерки да няма манипулации на вота и на хартия, и на машина

***


Илияна Накова - българка, която живее в Тампа от 20 години, разказа за ужаса във Флорида пред Дарик радио.

Тя вече е успяла да се евакуира и е у приятелка в Маями в очакване на урагана „Милтън".

Българка разказа за ужаса във Флорида

***


Едноседмична съвместна подготовка между разузнавателните формирования и снайперисти от Втора Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски на Българската армия, и снайперски тим от Сухопътните войски на Италия се провежда на учебен полигон „Корен“, съобщиха от пресцентъра на МО.

Провежда се съвместна подготовка на военни от Сухопътните войски на България и на Италия

***


„САЩ за знаели за това, че руският президент Владимир Путин се подготвя да нападне Украйна месеци пред старта на войната (24 февруари  2022 г.)", това написа в. Вашингтон пост.

Заместник-главният редактор на медията Боб Уудуърд в своя книга заяви че американска разузнавателна служба се е сдобила с данните за намеренията на стопанина на Кремъл да нападне съседната на Русия страна още през октомври 2021 г. "Това е голям успех за нашите разузнавачи, които получиха информацията от самото сърце на Москва", добави авторът.

Според Уудуърд държавният глава на Русия през октомври 2022 г. е имал идеята да използва ядрено оръжие в Украйна. „Оценките на разузнаването показаха, че вероятността диктаторът в Москва да натисне червеното копче се е покачила от 5 на 50 на сто, ако Въоръжените сили на Украйна обкръжат войските му", посочи още журналистът.

Светът се е разминал с атомна война?

***


Руската противовъздушна отбрана прехвана 47 украински дрона, заяви Министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

Около 24 дрона са свалени в югозападната Брянска област, а останалите над Белгородска, Курска и Ростовска област и над Краснодарския край, както и над Азовско море, се казва в изявление на руското министерство в социалното приложение „Телеграм“.

Украйна нападна западни области на Русия с десетки дронове

***


Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отправи директен призив към ливанския народ да отхвърли „Хизбула" и да избегне „разрушения и страдания, каквито виждаме в Газа“. 

Призивът на Бенямин Нетаняху става в момент, когато Израел разширява сухопътната си операция срещу подкрепяната от Иран групировка. 

Той допълни, че Израелските сили за отбрана са ликвидирали наследника на лидера на „Хизбула" Хасан Насрала, но по-късно от армията заявиха, че не могат да потвърдят смъртта на Хашем Сафиедин.

Нетаняху с директен призив към ливанския народ да отхвърли "Хизбула" и да избегне „разрушения и страдания, каквито виждаме в Газа“

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
706 1

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.09 | 16:07

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини