Какви гении управляват тотален и агресивен монополист, който обаче е постоянно на загуба?

  • 04 октомври 2024 15:40

  • 368
  • 0
Какви гении управляват тотален и агресивен монополист, който обаче е постоянно на загуба?
© Pixabay/Novini.bg

Топлофикация е „фирма“, която е монополист. Разбирате защо имаме нужда от кавички тук. Защото… как да го кажем по-тактично… и „застрахователите“ от деветдесетте бяха застрахователи в кавички. 

Монополист значи, че няма конкуренция наоколо. Тоест, не просто е най-силният хищник, а е единственият. Няма конкуренция и яде всичко и всички наоколо. Всеки, който иска топло, плаща на Топлофикация. И не говорим само за парно, о, не…

Не… това им беше малко. 

Направиха така, че и този, който НЕ ползва парно и мръзне, също да им плаща. Онези, които са на климатици и са си махнали радиаторите – и те. Не само защото плащат топлата вода. Не, не, не. 

Как става ли? Така направиха закона, че топлофикация да взима (аз го наричам:) въображаема такса „сградна инсталация“. Предполага се, че и да не ползваш парно, през имота ти минават тръби, които те топлят. И какво значи това?

Значи, че дори и живеещите на N-найстия етаж, дето и съседите им са си махнали радиаторите и от N-найсет години до тях не е стигала топлина по тия тръби (за радиаторите)… и те плащат „сградна инсталация“. Нищо, че тръбите са ледени. 

Ама те, тръбите, са си ваши, не ги искам, не ви искам услугата, нищо не искам от вас, вие трябва да ми плащате наем за вашите тръби. Нали? 

По принцип, да, но не и у нас. 

Имаше (преди време) хора, които осъдиха топлофикация за споменатия наем. И какво стана? Смениха закона, това стана. Да – толкова нависоко стигат „интересите“ на топлофикацията. И толкова нависоко стигат защитниците им – сред онези, които правят законите ни. 

Някой днес беше споменал, че държавата ще се оправи, когато политиката стане място за хора, които я използват не като инструмент да оправят собствения си живот, а като инструмент да оправят животите на хората в държавата. 

С други думи – ще има да почакате. 

Но да се върнем на топлофикация. 

И така – сега дори да не използваш парно, плащаш парно. Значи, не само са монополисти, ами направо са… не знам каква е думата за това – когато всички ти плащат, дори и онези, които не ти ползват услугата. 

Всички им плащат. 

И пак са на загуба, и пак не могат да си плащат дълговете…

Преди две години се оправдаха с войната в Украйна. Цената на суровината се беше покачила – цената на газа. Добре, но това беше преди две години. Цената на газа спадна обратно, цената на парното се повишава година след година. 

Миналата зима беше доста топла. Хората не ползваха много парно. Аз не ползвах много парно. В изравнителната ми сметка има стотици левове МИНУС. Само че имам да доплащам, заради… топлата вода, която съм потребил. Тя е същото количество, като предходната година, но явно е на нова цена. Защото те са си определили една сума, която трябва да си приберат. И може да си мръзнеш цяла зима и да „икономисваш“, но накрая ще си платиш лекарствата (които ти струват тая икономия и мръзнене) и сумата, която топлофикация си е наумила. 

Преди година някой беше подал възражение срещу сметката си, замериха му уредите и се оказа, че всички във входа имаха да плащат по нови 40 лв., които никой от нас не е ползвал. И от топлофикация казаха, че знаят, че не сме ги ползвали, но в закона…

… в закона пише, че прогнозната сума трябва да бъде прибрана. 

И ПАК СА НА ЗАГУБА, И ПАК НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ…

...

Някои казват, че топлофикация пълни партийни каси и никоя партия не иска да я „пипне“. Как мислите, дали е вярно? Може би ще ни трябва съд и прокуратура, за да ни стане ясно. Да, да… чувам ви как се смеете. 

А възможно ли е просто толкова да си могат? 

А възможно ли е и двете – хем да пълнят разни каси, както твърдят злите езици, хем същевременно да са с по две леви ръце, заврени в…? Просто защото са назначавани „наши“ хора, които да са послушни, а не можещи хора, които да са полезни за дружеството. 

Аз лично имам усещането, че дори да се случи някакво чудо – да ги удари комета по главите и изведнъж да решат, че ще работят в полза на хората, пак няма да могат, защото – ами защото толкова си могат. А като сложиш и предполагаемото желание да се отклоняват средства – и имаме едно дружество, което е прекрасно описано в книгите по средновековна история, когато селяните (ние) са били собственост на местния владетел (топлофикация). 

О, да… съвсем забравихме… А сега и държавата ще поеме дълга на топлофикация. Тоест още веднъж ще им платим – един път надути сметки, втори път топлина, която не сме използвали, защото изравнителната просто не им излиза, трети път – от данъците ни. Три пъти – за щастие. 

Дългът на "Топлофикация София" ще бъде поет от държавата?

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
368 0

Водещи новини