Проф. Гачев за наводненията в Европа: Минахме между капките

  • 20 септември 2024 17:55

  • 547
  • 1
Проф. Гачев за наводненията в Европа: Минахме между капките
© Нова Нюз

Причината за бедствието са изключително силните валежи, които паднаха в за няколко дни. При тези аномални количества малко са нещата, които могат да бъдат направени, няма как да няма наводнения. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз проф. Емил Гачев от Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките във връзка с катастрофалните наводнения в Европа, предизвикани от преминаването на циклона "Борис".

Наблюдава се една блокираща ситуация, при която циклонът вместо да продължи от запад на изток, където да се разруши, той направи завой и се върна почти в първоначалното си положение. Това блокиране стана причина циклонът да стационира на едно и също място и да се изсипват огромни валежи, заяви проф. Гачев, като отбеляза, че за преодоляване на последствията от бедствието ще трябват и време, и много средства.

Ние извадихме късмет, защото тези явления имат пулсиращ характер. Циклонът премина и над нас, но точно в този момент беше отслабнал. След това се засили от Черно море и отново пое към Централна Европа. Минахме между капките, подчерта ученият.

Има опасност още райони в Централна Европа да бъдат засегнати от наводнения

По думите му, на този етап няма опасност река Дунав да прелее на българска територия.

Дунав у нас е на доста ниско ниво. Високата вълна от Централна Европа не може да дойде директно у нас, защото по пътя има много хидротехнически съоръжения. У нас коритото на реката е много широко и нивото няма да има такива изражения, както в Централна Европа и алпийския регион. Мисля, че на този етап няма съществени рискове, каза още проф. Емил Гачев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
547 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.20 | 21:11

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини