Добре, че си нямаме истински проблеми в тая държава, че се занимаваме с Джокович, диджея и чалгата

  • 18 септември 2024 17:39

  • 1756
  • 0
Добре, че си нямаме истински проблеми в тая държава, че се занимаваме с Джокович, диджея и чалгата
© Булфото/Novini.bg

Държавата се тресе от проблеми, седми избори за няма и четири години, нямаме кабинет, нямаме качествено здравеопазване, парното в столицата ти е непосилен лукс, политиците ни са пародия на пародията, държавата ни е пълна с криминално проявени милионери, които са толкова близки с властта, че политици и магистрати им ядат от шепата. 

Тука обаче… цял ден се занимават с една шега на Джокович, която превърнаха в повод да се хвърлят върху други българи, да се хвърлят върху един диджей, който си вършил работата, и да генерализират какви сме били тъпи ние българите, че не сме уважавали великите си гости. 

Я се успокойте малко бе! 

Къде – шега за някаква си песен, къде го докарахте – че сме били всичките тъпи, щото не сме уважавали велики гости. 

По-кротко! 

Ако не беше Джокович сърбин, а някакъв друг, нямаше да има такъв шум до небето, че някой си не пуснал някаква си песен, дето тенисистът бил поискал. Ако беше финландец или французин, щеше да ви е през… нали! Ама понеже е балканец, та се възпалихте всичките. 

Не мога да разбера тая мания на някаква част от населението тука да се идентифицира със сърбите. Балканец бил. Е и? В Сърбия, ако си мислите, че им пука дали го харесвате или не; или да им пука изобщо за вас…

Айде да проимате малко национално самочувствие, а! И да не използвате някаква си шега за някаква си песен като повод да ни обяснявате каква скапана държава била България, как всички сме били тъпи, защото не сме били знаели как да уважаваме „великите си гости“… не сме били пуснали някаква си песен на някакъв си чуждестранен гост. 

Какъв е тоя манталитет? Какви са тия дребни душички? В Сърбия, ако някой диджей не пусне на Григор ДимитровГригор ДимитровГригор Димитров Димитров е български тенисист. Роден е в град Хасково. Започва да тренира тенис някаква си там песен, дали ще има и трима души сърби да са „възмутени“?! Камо ли цялата им държава да се тресе в спорове и обиди едни към други. 

Я се осъзнайте и имайте повече самочувствие и гордост. Каква е тая плазмодийна история – да се хвърляте цялата ни държава и народ да плюете заради една шега от чужд тенисист! И то не някой отвън да ни е обидил и вие да се хвърляте да му пригласяте, ами дори и обида не е имало или сериозен проблем. А една обикновена шега. 

Не е като например Джокович да е казал: „Е-е, как ме обидиха българите“ и вие да се хвърлите да го защитавате. НЕ! Нищо такова. Никакъв проблем няма. И изведнъж някакви „коментатори“ се появиха и сипаха маслото в огъня, че да скочат българи срещу българи. 

И веднага – плюнките, че и заплахите – започнахте, сами се хвърлихте да обиждате цяла България и цял народ български – такива сме били, онакива сме били. 

Че и обиди кой каква музика бил слушал. Ще си слушаме каквото си искаме. Който не бил слушал чалга, се бил правил на не-знам-си-какво, полетяха епитети, плюнки, „псевдо интелектуалци“, джендъри. 

Като не искам да слушам чалга, няма да слушам чалга. Ти, като слушаш чалга, нито си по-голям патриот, нито си нещо по-специално. Просто слушаш някаква си там друга музика. И толкова.

Слушай си я и не се прави на велик патриот заради една музика. 

Малко ли проблеми има, че цял ден се отделя на Джокович и диджея?! 

Държавата ли си оправихте, политиците ли корумпираните си осъдихте, чуждите шпиони ли оправихте, икономиката ли оправихте, децата ли спряхте да пият и да пушат рекордно в Европа и наркотиците да ги взимат като бонбонки ли спряхте, че сложихте всичко на заден план и се съсредоточихте да ни обяснявате на всички колко голям проблем било, че един диджей не пуснал някаква си песен на един тенисист?!

Не бе, вие сериозно ли не можете да се видите отстрани – с какво се занимавате, докато държавата ви е на парцали и завладяна от мутри и тарикати?!

Че и накрая да заключите, че – видиш – ЗАТОВА сме били „на това дередже“. За кое „затова“ бе? Защото не сме били уважавали великите си гости… Джокович е тенисист, не е Бог, слязъл от небето, не е пророк, не е месия, не е открил лекарство срещу рака, не е и българин, че да му се радваме и да се гордеем с постиженията му. Чужденец. Спортист. Който е дошъл да се забавлява и да играе красив мач. Направи всичко това, отиде и се забавлява, заслужено. А вие останахте – в негова чест – да си плюете собствената държава и да обяснявате какви са били нещастници тия и ония, дето не слушали чалга или за какви се мислели, как цялата държава била „на тоя хал“, заради тях. 

Значи не е щото гласувате за мушмули и овластявате крадци, не! Не е защото си хвърляте боклука на улицата и учите детето да е тарикатче от малко, не. Не е защото се оставяте на всеки глупак да ви настройва едни срещу други, не. Заради такива, дето не слушали чалга било; и заради такива, дето не знаели как да уважават великите гости… тенисистите…

Не мога да повярвам доколко е освирепяла и подивяла тая тълпа… На диджея, дето не му пуснал някаква песен на Джокович, му определиха вече присъда, нарекоха го с какви ли не имена, обявиха го за джендър и му се заканиха да го тричат. 

Тука трябва да уйдисваш на тълпата. Иначе те чака линч. Тълпата иска да се слага на сръбски тенисист, трябва да се слагаш и ти. Тълпата иска такава-и-такава музика – трябва да си готов, защото иначе ще те определят за надут, непатриотичен, на-къв-се-прави-тоя. И присъдата ти е готова. 

Много скоро може да решат, че различното мнение от на тълпата трябва да се счита за незаконно. Различните тук не са добре дошли. Утре ще стане – който не слуша чалга, не е патриот и съответно трябва да се изгони или да се убие. 

Трябва само някой да им е набил в главата какво е „правилно“ (наше) и какво е „неправилно“ (чуждо). 

Не знам дали осъзнавате, но ни взимат вече за мезе – и македонците ни се подиграват. Що? Щото могат, затова. Защото сами се осакатяваме като общество – за тъпотии. И сме се отслабили. И ни се качват по главите. А вие продължавайте да се нахвърляте едни на други, продължавайте… Има кой да се възползва. 

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1756 0

Свързани новини

Водещи новини