Водещите новини! Честит празник, София! COVID се завръща. Антибиотичната резистентност ще причини смъртта на милиони (и още…)

  • 17 септември 2024 13:26

  • 851
  • 1
Водещите новини! Честит празник, София! COVID се завръща. Антибиотичната резистентност ще причини смъртта на милиони (и още…)
© Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 17 септември   

 

За поставени купички с антифриз на различни обществени места, предупредиха собственици на домашни любимци от столичния квартал "Младост".

Собствениците вече са изгубили кучетата си, въпреки усилията на лекарите да им помогнат, като ветеринарите са установили, че става въпрос за отравяне с антифриз.

Подаден е сигнал в полицията като по случая се води разследване. Отровата е била оставена в парка в “Младост З”, около 81-о и 144-о училище и около блокове 313, 310 и 317. Гражданите предупреждават за разхвърляна отрова и в парка срещу сградата на районната администрация, предава БНР. 

Пред Радио София кметът на район "Младост" Ивайло Кукурин потвърди, че през последната седмица са получени редица сигнали за отровени кучета.

„Аз отправих един апел към всички стопани на домашни любимци да бъдат бдителни при разходките на своите любимци. Гледаме да вземем адекватни мерки, защото считам, че това е крайно недопустимо в едно нормално общество“, каза Кукурин.

Нови сигнали за тровени с антифриз кучета

***


Честваме паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

Честваме паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

***


На 17 септември – денят на светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. 

На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник.

Честит празник, София!

***


По случай празника президентът Румен Радев прие почетния караул на площад "Свети Александър Невски" на Деня на София. На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. 

Столичани отбелязват празника на града си, Терзиев си пожела обединение и София да се превърне в зелен, модерен и европейски град

***


Нов вариант на COVID-19 се разпространява с пълна сила в Европа. Щамът, известен като XEC, който е комбинация от вариантите KS.1.1 и KP.3.3, беше открит за първи път в Германия през лятото, но вече е идентифициран в 15 държави. Здравните експерти предупреждават хората по целия свят за този нов вариант, който се разпространява много бързо, като "едва сега започва", предаде „Телеграф”.

COVID се завръща

***


Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона души до 2050 г. Това е изводът на изследване, публикувано в научното издание „Лансет“, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За първи път подобно проучване оценява въздействието на антибиотичната резистентност през годините и се опитва да прогнозира развитието й.

От 1990  до а 2021 над 1 милион души на година в света са умрели заради антибиотична резистентност. Авторите на изследването са се  фокусирали върху 22 патогенни агента, 84 комбинации между патогени и лечения и 11 инфекциозни синдрома при хора на всякакви възрасти в 204 страни и територии чрез данни за над 520 милиона души.

Изследване: Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 милиона души до 2050 г.

***


Окончателният състав и водачите на листи на коалиция „БСП - Обединена Левица“ за предстоящите парламентарни избори ще станат ясни до края на седмицата.

Това съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров на пресконференция в централата на партията.  Той посочи, че процесът по структуриране на лявото обединение продължава активно и вече са на етап финализиране на предизборната програма и на кандидат-депутатските листи.

Мая Манолова няма да води или да участва в листа на "БСП-Обединена левица"

***


Експремиерът и бивш лидер на БСП Сергей Станишев се завръща в активната политика. Очаква се той да е водач на листа на голямата лява коалиция, с която соцпартията отива на изборите на 27-ми октомври, пише "24 часа". 

Станишев се завръща - очаква се той да е водач на листа на голямата лява коалиция

***


Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи пред Европейския парламент в Страсбург състава на новия Колегиум на комисарите.

Екатерина Захариева поема ресор "Стартъпи, проучвания и иновации".

Урсула фон дер Лайен представи новата ЕК. Вижте кой ресор поема Екатерина Захариева

***


Бреговата охрана на САЩ съобщи днес, че е проследила група руски военни кораби, които са навлезли във водите на САЩ край Аляска с цел да избегнат морския лед, което е разрешено от международните правила и обичаи, предаде БТА, цитирайки АП.

Екипажът на катер на американската брегова охрана е наблюдавал руските военни кораби да пресичат морската граница, след което те са навлезли на 30 мили (48 км) навътре в изключителна икономическа зона на САЩ. Това се е станало на близо 60 мили (100 км) северозападно от Пойнт Хоуп.

Руски военни кораби навлязоха във водите на САЩ край Аляска

***


Ha 15-ти ceптeмвpи Kaйл Kaбacapec, изcлeдoвaтeл в HACA paзĸaзa зa oпитa cи в изпoлзвaнeтo нa изĸycтвeн интeлeĸт в нayчнaтa cи дeйнocт. Toй зaяви, чe нaй-нoвият ИИ-мoдeл о1 нa ОреnАІ e ycпял дa пpecъздaдe ĸoдa нa дoĸтopcĸaтa мy диcepтaция зa eдин чac c пoмoщтa нa шecт зaявĸи.

Kaбacapec ĸaзa, чe e пpeĸapaл 10 мeceцa в caмocтoятeлнo paзpaбoтвaнe нa тoзи ĸoд. Учeният oтбeлязa, чe изĸycтвeният интeлeĸт e cъздaл paбoтeщa вepcия нa ĸoдa, oпиcaн в paздeлa зa мeтoдoлoгия нa нayчнaтa мy paбoтa. Toй cъщo тaĸa пoдчepтa вaжнo paзгpaничeниe: о1 e изпoлзвaл coбcтвeнитe cи cинтeтични дaнни, a нe peaлнитe acтpoнoмичecĸи дaнни, ĸoитo щe бъдaт изпoлзвaни в тoзи дoĸyмeнт.

Физикът от НАСА Kaйл Kaбacapec: ИИ-моделът o1 на OpenAI направи за час това, което на мен ми отне почти година

***


Арестът е станал след обиските в два негови имота в Лос Анджелис и Маями през март, като част от продължаващо разследване за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Музикантът с истинско име Шон Комбс, познат и с различни псевдоними, е изправен пред редица обвинения - от сексуално посегателство до малтретиране, включително от страна на бившата му партньорка Касандра Вентура.

Арестуваха рапъра Пъф Деди

***



 

Последвайте канала на

Novini.bg
851 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.17 | 15:16

1
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO

Добави коментар

Водещи новини