Водещите новини! Сърбия получавала редовно руски военни подаръци с позволението на България. Разпитани са 20 военни за загиналите пилоти

  • 16 септември 2024 19:05

  • 1246
  • 4
Водещите новини! Сърбия получавала редовно руски военни подаръци с позволението на България. Разпитани са 20 военни за загиналите пилоти
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 16 септември   

 

Сърбия се превръща във все по-голям проблематичен камък на Балканите в сферата на сигурността. Това превъоръжаване е нещо, което ние започваме да наблюдаваме още преди пет години след едно от поредните посещения на Александър Вучич в Москва, след което той започна да получава методично на няколко транша руски военни подаръци, които бяха предоставени на Белград от Москва още преди войната в Украйна. Това заяви в ефира на Дарик журналистът от БНТ Николай Кръстев.

Той подчерта, че тези руски подаръци са били доставени на Белград през българското въздушно пространство, тоест с позволението на София.

В отговор на слушателски въпрос, журналистът заяви, че това е станало по времето на Красимир Каракачанов в ролята му на министър на отбраната.

Според Кръстев, Сърбия се готви за нещо, ако се съди по цялостното превъоръжаване, връщане на военната служба, а армията на западната ни съседка вече е една от най-големите на Балканите.

„Непрекъснатите военни учения, новината че Сърбия връща военната служба, двойните учения тук в източна Сърбия недалече от българската граница... Това е послание и към България, отношението на Александър Вучич към България не е много приятелско“, добави Кръстев.

Николай Кръстев: Сърбия получава редовно руски военни подаръци с позволението на България

***


20 военни вече са разпитани по случая със загиналите пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Иззета е цялата документация от Долна Митрополия и Граф Игнатиево. Това са заявили пред „Телеграф“ от военна прокуратура – Пловдив. 

Експерти пък обясниха, че разчитането на черната кутия на разбилия се L-39 „Албатрос“ в петък на обяд ще отнеме няколко месеца, като минимум посочиха 3.

Разпитани са 20 военни за загиналите пилоти, поне 3 месеца разчитат черната кутия на разбилия се „Албатрос“

***


17 септември 2024 г. ще бъде за неучебен, но присъствен ден за училищата на територията на Столична община по повод честването на Деня на София. Това се посочва в заповед на кмета на София Васил Терзиев.

Обявиха празника на столицата за неучебен ден

***


Софийското метро е на второ място с резултат от индекса 7,64 от 10. То е единственото в страната, както и едно от най-младите в проучването, което отваря врати за пътници едва през 1998 г.

Системата на метрото в града обхваща 52 километра релси и е достъпна чрез 47 станции, включително една на Летище София. Тази конкретна станция има оценка от Google 4,10 от 5 и е любима на пътниците, които казват, че има много табели на английски език, включително инструкции за плащане, което според тях я прави проста и достъпна за чуждестранни посетители. Очаква се нови 10 станции на метрото в София, които се правят в момента, да са готови през 2027 година. Три нови метростанции се изграждат в участъка през "Подуяне", шест - между ж.к. "Слатина" и Цариградско шосе, една - на бул. "Панчо Владигеров" в отсечката "Сливница-Обеля".

На трето място е гръцката столица, с оценка 7,29 от 10. Атинското метро осигурява директна връзка с летището, което позволява на пътниците да имат достъп до центъра на града с евтин, бърз и редовен обществен транспорт.

Наредиха Софийското метро сред най-добрите в Европа

***


„Юридически кризата в БСП приключи с оставката на Нинова. Никой в последните 35 години не се е опитвал да унижи партията така, както Иван Костов и Корнелия Нинова. Надявам се кризата в БСП да е приключила и да вървим към едно добро представяне на изборите“. 

Това заяви Кирил Добрев в ефира на bTV.

Кирил Добрев: Радвам се, че ще се видя с Корнелия Нинова в съда

***


Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия

***


Кола с мигранти предизвика тежка катастрофа на Околовръстното на София. Инцидентът е станал около 17.50 часа.

Полицаите са опитали да го спрат, но водачът не се подчинил. Последвала гонка по Околовръстния път на София в участъка от връзката с автомагистрала „Тракия“ към връзката с магистрала „Хемус“.

Кола с мигранти предизвика тежка катастрофа в София след гонка, има ранени

***


Служител в завода за производство на амонячни торове „Неохим“ АД в Димитровград е загинал при трудова злополука, а негов колега е бил ранен.

Инцидентът е от трети септември тази година, съобщи директорът на Дирекция „Инспекция по труда“- Хасково Кирчо Кирев.

Мъж загина, а друг е ранен при трудова злополука в завод „Неохим“ в Димитровград

***


Руският президент Владимир Путин разпореди днес армията на Русия да се увеличи със 180 000 военнослужещи до общо 1,5 милиона души, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато войната в Украйна продължава вече вече повече от 2 години и половина след руската пълномащабна инвазия в съседната страна.

Путин разпореди руската армия да се увеличи със 180 000 военнослужещи до 1,5 милиона души

***


Талибаните преустановиха кампанията за ваксиниране срещу полиомиелит в Афганистан, съобщи ООН, цитирана от БТА.

Афганистан и съседен Пакистан са единствените две страни в света, в които разпространението на потенциално смъртоносната и водеща до парализа болест никога не е спирало.  

Новината за преустановяването на ваксинацията беше оповестена от агенции на ООН точно преди старта на новата имунизационна кампания през септември.

Талибаните не са обяснили защо са взели това решение.  

ООН: Талибаните преустановиха кампанията за ваксиниране срещу полиомиелит в Афганистан

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1246 4

Коментари 4

Добави коментар
Няма лошо

2024.09.16 | 22:13

4
А ние дадохме милиарди и получихме един Ф16 черен уй от ФАЩ!
Мунчо

2024.09.16 | 22:12

3
Косово е сръбско!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.16 | 21:40

2
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.16 | 20:52

1
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO

Добави коментар

Водещи новини