София отбелязва празника на града с богата културна програма

  • 16 септември 2024 17:04

  • 1475
  • 1
София отбелязва празника на града с богата културна програма
© Булфото (архив)

17 септември е Ден на София. Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден гръдът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник. 

От 10: 00 ч. в присъствието на кмета Васил Терзиев ще се проведе тържественото заседание на Столичният общински съвет, на което изявени личности ще бъдат удостоени със званията почетен граждани на София - “Почетен знак на Столичната община” и “Значка на София”, съобщиха от пресцентъра на СО. 

От 11:30 ч., пред храма, базиликата „Света София“, по традиция ще се проведе тържествена церемония по издигане знамето на София. Тържествен водосвет ще отслужи Негово Светейшество българския патриарх Данийл. 

Приветствено слово по повод празника на града ще изнесе кметът Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите

В Софийска градска художествена галерия ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. 

На 17 септември с вход свободен за посетители ще работят - Регионален исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. "Бански" № 1, Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", Археологическото ниво на храм "Света София", Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика, Софийската градска художествена галерия и филиали: галерия музей „Дечко Узунов“ и галерия „Васка Емануилова“. 

Наредиха Софийското метро сред най-добрите в Европа

От 17 до 23 септември, парк пред НДК се провежда фестивала "Аз съм София". 

В Деня на София на площад "Славейков" започва Международното триенале на сценичния плакат и изложбена поредица "Алея на славата". 

От 17:30 ч. в парк "Заимов" ще се проведе празничен танцов спектакъл. От 19:00 ч. на сцена на ул. "Алабин" № 39 – Фестивал New Kids from the Block представя концерт и огнен спектакъл. В същия час общински културен институт Дом на културата "Красно село" представя концерт на Галина Апостолова (пиано) и Раиса Запрянова (виола), част от цикъла "Музикални вторници" с вход свободен. А от 20:30 ч. в Археологически парк "Западна порта на Сердика" ще се проведе визуален танцов пърформанс "Граници на реалността" на "Дерида Денс Център". 

Редица събития ще се проведат на открито, ще има изложби, музикални и танцови събития, уличен театър, книжни фестивали, литературни и исторически маршрути, спортни събития, детски програми. В общинските културни институти, както и Столичната библиотека също има събития, посветени на празника. 

Събитията, които Столичната община, районните администрации, общинските културни институти и партньорските организации посвещават на Деня на София, са обединени в програмата „София празнува 17 септември“ и можете да видите тук.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.16 | 17:16

1
Нямах време да ги посетя, прекарах деня в задръствания причинени от некадърника от ДС и гей свитата му

Добави коментар

Водещи новини