След протест: Автобусна линия номер 63 ще се движи до Златните мостове през почивните

  • 12 септември 2024 17:12

  • 242
  • 0
След протест: Автобусна линия номер 63 ще се движи до Златните мостове през почивните
© Bulphoto (архив)

От 21 септември автобусна линия номер 63 ще се движи до местността Златните мостове в планината Витоша през почивните дни реши на днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС).

Автобусите ще спират на всички съществуващи спирки в участъка от спирка "Бялата чешма" до Златните мостове. В момента автобусите по тази линия се движат до спирка "Бялата чешма". Минимум половината от автобусите по линията ще бъдат оборудвани с велобагажници, като желаещите да качат велосипед ще имат възможност да го направят на крайна и начална спирка. В работни дни линията ще се обслужва от поне 67% нископодови автобуси с климатици, реши днес СОС.

От юли тази година Столичната община пусна нова експресна автобусна линия 61 до местността Златните мостове в природен парк "Витоша". В същото време обаче Общината ограничи линия номер 63 да се движи до спирка "Бялата чешма" и да не стига до Златните мостове. Последва недоволство на гражданите, които обвиниха Общината, че ограничава достъпа до планината с обществен транспорт, вместо да го разширява. В резултат граждани пуснаха подписка за възстановяването на маршрута на линия 63, която получи подкрепата на над 1200 човека.

СО предлага автобус 63 да се движи до Златните мостове и през почивните дни от 21 септември

Не намаляваме достъпа до планината Витоша, в момента всъщност са две линии, с които лесно може да се достигне дотам, каза Илиян Павлов пред БТА през юли. "Да, 63 не стига вече до Златните мостове, а до "Бояна", където се прави връзка с автобус 61, но идеята е 61 да е експресна линия с много малко спирки, с която бързо да се стигне от НДК, докъдето има достъп от всеки квартал, до планината Витоша", обясни през юли заместник-кметът.

По думите му 63 е била линия, която е била наполовина градска, наполовина планинска, което не е оптимално нито за самите автобуси, нито за разписанието, което може да се постигне с тази линия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини