Важното е да се пазим от просперитета; да си живеем в непромокаем застой

  • 10 септември 2024 18:10

  • 280
  • 0
Важното е да се пазим от просперитета; да си живеем в непромокаем застой
© Soviet Visuals/Getty Images/Novini.bg

Един американски адвокат каза, че в САЩ гледат на България като на рискова за инвестиции. Причината – няма изненади тук – дългата руска ръка: на кремъл, на мафията, на агентите. 

През това време един куп любители на рублите се опитват да ти пробутат версията, че живееш в американска колония и че са те окупирали. 

Половината ти улици са кръстени на руснаци (включително такива, които са говорили много против България – например Аксаков); най-високият ти паметник не е на Левски или Ботев, а на чуждата, руска, армия; страната ти е пълна с руски фирми, много от които не плащат данъци (милиарди!!!); руската посланичка си прави партии, които пробутва в парламента на поразия; половината ти съграждани мечтаят на глас как ще дойде путин да вземе България…

… но ти си бил живеел в американска колония. 

И това ти го казват най-вече едни, дето дори и не се крият вече колко често ходят в руското посолство. А да… докато висят в руското посолство, ти пускат статуси във Фейсбук как другите ги управлява американското посолство. 

И сега… разбираш ли… от теб си зависи какво ниво на интелект да демонстрираш – имайки всички факти пред себе си, на какво ще избереш да вярваш, ще е много показателно за това накъде си се запътил. 

Докато процесите на разпад в държавата текат със страшна сила, румънците ни изпревариха с години, може би скоро ще ни минат с едно цяло десетилетие в развитието. Инвеститорите там им вдигат държавата на крака, а ние тук плюем по инвеститорите и врещим, че ни изнасяли държавата. 

И съответно имаме… „За САЩ България е рискова страна за инвестиции“.

За САЩ България била рискова страна за инвестиции

И не само за САЩ. 

Важното е да се пазим чисти и недокоснати от просперитета; да си живеем в непромокаем застой. 

Защото в такъв застой най-добре вирее далаверката. Няма правила, няма контрол, няма проблем. Работиш за/с мутри – и те краднат, и ти краднеш. Те повече, ти – по-малко, но всички сте доволни. 

Тука е така! Тука така обичат – свикнали са от времето, когато куче влачи, диря няма – люпиш семки цял ден, заплатката си върви и (както обичат носталгиците да казват) работа имаше за всички.

Особено за мързеливите и неможещите. И по-важното – и заплата също. Нищо, че продукцията беше брак. 

Корупцията сега се толерира нагоре, защото и отдолу мечтаят да намажат от нея. Не я осъждат, а само мрънкат, че не могат и те да се докопат до благинките ѝ. 

И съответно човекът си го каза: „Американското правителство е силно разтревожено и от корупцията в България“.

Направо чух как им се свиха зад***ите на някои, като прочетоха думите „американското посолство“. Спокойно, ножът е дървен, идете пийте едно, ще ви размине. 

Още един цитат: „В изложението си той наблегна и на несъответствието между статистиката, която отрежда на България мястото на най-бедната страна в ЕС и скъпите автомобили, които се виждат по пътищата на страната“. 

Е, това е цялата „философия“ на българина. Да има далаверка. И да намаже. Той. Лично. А държавата? А другите? Да го ду**т държавата и другите. 

Тия скъпи коли в тая бедна държава не говорят, ами направо крещят за нивото на сивия сектор, че и на черния направо. Крещят за нерегламентирани и неофициални доходи. 

Наследство още от времето, когато беше важно да се познаваш с някой склададжия, че да врътнете далаверка я с телевизори, я с хладилници, я с книги, я с банани по Нова година. 

Сега далаверките се въртят с еврофондове, но идеята и манталитетът са същите. 

Разбирате ли защо нормалните инвеститори ни заобикалят като нещо настъпено, докато съседните ни държави ни изпреварват с космически темпове?

Чаушеску го стигна съдба, която предопредели и развитието на Румъния. У нас – на правешкия – му направиха паметник и действащи политици му носят цветя. В Румъния не искат и да чуят за русия и кремъл, тук се надпреварват кой по-верен роб на путин да бъде. 

И съответно… най-бедни в ЕС и най-заобикаляни от инвеститорите. 

Но някак си подковани от пропагандата да вярват и да „знаят“, че американците и Запада са им виновни. До там се стигна, че копейките да мрънкат, че искали от американците да им върнели Македония.

Нивото е много под морското равнище, IQ-то е отрицателно. 

Гошо Тарабата подари Македония на Югославия и на Тито, по заръка на Сталин, но тия гении днес обвиняват американците (щото те, нали, американците са им виновни за всичко; и за това, че стават по три пъти да пикат нощем). 

И се носят и днес едни грухтения: „Кой те пита пà тебе, бе!“ … това – към адвокат Кевин Карол, дето каза, че България е считана за рискова в САЩ. Виртуално, разбира се, му се пънат. Не се сещат да предположат, че може би са го питали организаторите и участниците във форума, дето са го поканили. И дори да не отваряме тема, че „Кой те пита пà тебе, бе!“ излиза най-често от устите на хора, които не спират да си дават мнението, без никой да ги е питал, за всичко и навсякъде, пред всеки. 

Но… всеки народ си заслужава съдбата. И сам си я кове, колкото и да ти вият на умряло за посолствоТО и за „колонии“, и за соросоидните сатанински сили. Можещите работят, неможещите и неискащите си намират извинения и оправдания. Тук сега е модерно оправданието със световния заговор. 

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
280 0

Водещи новини