Водещите новини! Скандал от 2018 г. хвърлял сянка върху българската номинация за ЕК. За САЩ България е рискова за инвестиции (и още…)

  • 10 септември 2024 13:22

  • 1167
  • 1
Водещите новини! Скандал от 2018 г. хвърлял сянка върху българската номинация за ЕК. За САЩ България е рискова за инвестиции (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 10 септември   

 

Скандалът с издаване на български паспорти срещу пари преди шест години може да постави под въпрос кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар, съобщава "Политико".

„Предвид факта, че сред приоритетите на Фон дер Лайен е върховенството на закона, обвиненията хвърлят сянка върху кандидатурата на Захариева", заявява пред изданието българският евродепутат Никола Минчев от ПП-ДБ и либералната група „Обнови Европа", чийто кандидат Юлиян Попов бе отхвърлен.

„Политико" цитира също изданието „Юрактив", според което бивш служител на отдела за миграция обвинил Захариева, че докато е била правосъден министър в периода 2015-2017 г., е участвала в схема за предоставяне на гражданство срещу заплащане.

Според статия на Йордан Терзийски от ПП: Скандал от 2018 г. хвърлял сянка върху българската номинация за ЕК

***


На България се гледа като на рискова страна за инвестиции заради отношенията ѝ с руски олигарси и Китай. 

Страната се характеризира и с липса на прозрачност, което би могло да накара един американски инвеститор да направи неволно нарушение. 

Това са думи на адвокат Кевин Карол, партньор в офисите на Hughes Hubbard & Reed във Вашингтон и Ню Йорк.

В изложението си той наблегна и на несъответствието между статистиката, която отрежда на България мястото на най-бедната страна в ЕС и скъпите автомобили, които се виждат по пътищата на страната. 

За САЩ България била рискова страна за инвестиции

***


Миналата седмица куче асистент на жена с диабет в Равно поле беше жестоко застреляно и убито в двора на къщата, в която живеят. Животното е обучавано да бъде неотлъчно до собственичката си, за да я предпазва от животозастрашаващи състояния, когато кръвната ѝ захар не е в норма.

Полицията е задържала потенциалния извършител. Мъж на 61 години е направил пълно самопризнание. Експертиза ще провери дали предадената въздушна пушка е оръжието, с което е извършено престъплението. За подобно деяние се предвиждат лишаване от свобода между 1 и 4 години и парична компенсация от 1000 до 5000 лева.

Задържан е стрелецът на кучето асистент Рожен

***


Фракцията в ДПС около почетния председател Ахмед Доган подготвя нов вариант за явяване на изборите. Там са започнали да събират друга подписка – за подкрепа на коалиция „Алианс за права и свободи“.

Доган готви коалиция "Алианс за права и свободи" без ДПС

***


„Хората, които не са съгласни със случващото се в БСП, постоянно звънят и ни питат какво да правят. Не искаме да цепим партията, призовахме недоволните да не напускат партията. Атанас Зафиров и Гуцанов предадоха партията и промениха посоката, в която се движеше“.

Свиленски: Зафиров и Гуцанов предадоха БСП и промениха посоката, в която се движеше

***


Столичната община ще почисти над 200 части на речни корита със собствени средства до края на годината, съобщи кметът на София Васил Терзиев, който днес провери дейностите по почистване на река Слатинска при моста на бул. „Ботевградско шосе“ и ул. „Витиня“.

Терзиев: Столичната община ще почисти над 200 части на речни корита

***


От 2025 г. най-ниската заплата в армията става 2300 лева

***


Конвой от коли на ООН и служители, задържани в продължение на повече от осем часа от Израел в северната част на Газа вчера, беше освободен, заяви ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), предаде Ройтерс.

Конвой на ООН в Газа беше освободен, след като беше задържан от Израел

***


Генералният секретар на ООН заяви, че световната организация е предложила да наблюдава всяко прекратяване на огъня в Газа и поиска да се сложи край на най-тежката смърт и разрушения, които е виждал през повече от седемгодишния си мандат, предаде Асошиейтед прес.

Антониу Гутериш: Смъртта и разрушенията в Газа са най-лошите, които съм виждал

***


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната вече прилага политика за изграждане на ядрени сили с цел увеличаване на броя на ядрените оръжия "експоненциално“, съобщи агенция КЦТА, предаде Ройтерс.

Ким произнесе реч по повод годишнината от основаването на Северна Корея в понеделник.

Ким Чен-ун: Северна Корея ще увеличи броя на ядрените си оръжия

***


Украйна изрази разочарование от твърденията на проруския премиер на Словакия, че Киев трябва да предприеме действия за отстраняване от военните си редици тези, които той определи като фашистки елементи в украинската армия, предаде Ройтерс.

Призивът на Роберт Фицо отразява аргументите на Русия във войната ѝ срещу Украйна, включително твърдението на Кремъл, че с инвазията си Русия се стреми да „денацифицира“ по-малката си съседка.

В тази връзка украинското министерство на външните работи заяви: "В Киев е налице  разочарование във връзка с изявлението, направено от словашкия министър-председател Роберт Фицо по отношение на украинските войници, което е в разрез със съществуващото ниво на доверие и сътрудничество между Украйна и Словакия", пише БТА.

Украйна е разочарована от коментарите на словашкия премиер за фашизма

***


На 93 години почина актьорът Джеймс Ърл Джоунс, увековечил завинаги един от най-легндарните злодеи на всички времена - Дарт Вейдър в сагата Междузвездни войни.

Джоунс се снима в десетки филми и е отличен с престижните награди „Еми”, „Златен глобус”, „Тони” и „Грами”. Удостоен е с почетен „Оскар” и за цялостно творчество.

Роден на 17 януари 1931 г. в Аркабутла, Мисисипи, дълбокият и бумтящ бас на Джоунс вдъхва живот на няколко герои от анимационни филми, като Муфаса в „Цар лъв“ Voice Box в Hardware Store през 2005 г. „Роботите“ и великанът във филма от 2009 г., преразказ на приказката „Джак и бобеното стъбло“.

Той също участва във филма „The Sandlot“ от 1993 г. като г-н Мертъл, бивш бейзболен играч, който беше собственик на прочутите Херкулес и Голиат, и като Пендълтън в драмата от 2018 г. „Предупредителен изстрел“. Той играе Терънс Ман в „Field of Dreams“ от 1989 г. и крал Джафе Джофер в хита от 1988 г. „Coming to America“.

Дарт Вейдър си отиде завинаги

***



 

Последвайте канала на

Novini.bg
1167 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.10 | 13:33

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини