Скок при обявите за работа в страната

  • 10 септември 2024 09:55

  • 510
  • 0
Скок при обявите за работа в страната
© Pixabay

Обявите за работа в страната са се увеличили с 10 процента през август спрямо юли, като в края на месеца има малко над 44 000 предложения в страната.

Това отчитат от кариерен сайт в ежемесечния си анализ. 

Проучването показва, че нивото на предлагане на работа на годишна база остава почти непроменено спрямо същия период през 2023 г. Отчита се лек спад от 0,7 процента или 300 предложения по-малко

Според председателя на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева става дума за игра на цифри, защото през май работните позиции са били с 15% повече. "Има понятия като нерегламентирана заетост, необявени работни места. В производството, когато има една обявена позиция, зад нея обикновено стоят много повече, но длъжността е една и съща. Продължава да няма налични хора за вакантните работни места. Според нашата конфедерация има около 250 000, които не могат да се запълнят. Всички, търсещи работа, дори да вземат по едно от тях, отново ще има свободни", посочи тя в предаването "Твпят ден" пред Нованюз.

По думите ѝ някои компании не споделят отворените си работни места, а опитват да ги запълнят вътрешно. "IT секторът пък е много специфичен - работата е на проектна база. Това е тенденция, която се забелязва през последните 2-3 години", обясни Василева.

Според данните броят на предложенията за работа от вкъщи или дистанционна работа е намалял с 1 процент, като през август има около 3320 обяви, което е 8 процента от общия брой обяви за работа. Отчита се още, че през последните месеци се наблюдава тенденция за лек спад на този тип предложения. На годишна база тези обяви са намалели със 7 процента или приблизително 260 предложения по-малко. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини