С кола назаем минаваш ГТП, пъхат маркуча в чужд ауспух

  • 09 септември 2024 22:21

  • 4076
  • 2
С кола назаем минаваш ГТП, пъхат маркуча в чужд ауспух
© Gettyimages

Автомобил с безупречни показатели се взема назаем, за да мине годишния технически преглед (ГТП). Измамната практика се прилага в някои пунктове у нас, пише „Телеграф“. Заетата кола паркира зад реално качената на стенда, която е в обхвата на камерите. Маркучът на измервателния уред се пъха в паркирания отзад автомобил и се отчитат неговите данни.

Този трик реално лъже с данните, които се подават автоматично към информационната система на автомобилната администрация, бившата ДАИ. Така отново се намесва човешкият фактор и данните от прегледите се манипулират. Според запознати подобни врътки се правят в конкретни пунктове, за които информацията се разменя между шофьорите в затворени фейсбук групи и чат канали в Телеграм. Цената на колата назаем за такова минаване на ГТП варира между 100 и 200 лева, отделно си се заплаща самият преглед, който също в различните пунктове е между 80 и 100 лева. 

С опцията обаче шофьорът не рискува да се яви и да не издържи прегледа, след което обаче да го плати и да се принуди да отстрани неизправностите. Обикновено това е липсата на катализатор. Така си спестява главоболия, а пунктът печели двойно. Друга схема за заобикаляне на реалните отчети към ДАИ е с наемането на катализатор.

Няма да спират от движение колите с неизправности, свързани с отработените газове

Това се случва с поставянето на холендер, който отвива тръбата на гърнето, на нейно място се поставя наетият катализатор, след като автомобилът мине ГТП, катализаторът се сваля и на негово място се връща тръбата и така до следващия преглед. В сайтовете с обяви от типа на ОLX и Базар.БГ изобилства от такива обяви, които излизат само с едно просто търсене в Google, показа проверка. Офертите за катализатор под наем са от порядъка на 100 до 150 лева, но има и условие. Наемателят трябва да остави 300 лева депозит, който се връща, или половината от сумата се приспада след връщането на катализатора на наемодателя. 

След измененията от 22 юли услугата „катализатор под наем“ набира все по-висока популярност. Като услуга обаче тя не е толкова нова. Съществува в България повече от 10 години, но много рядко е била ползвана от шофьорите досега. „Повечето коли у нас се карат на газ, практически катализаторът не само става излишен, а и пречи. Маха се, защото се запушва и става лошо. Имаха лобистки интерес да не приемат коли, които фабрично не са на газ, да могат да минават ГТП. Оставиха го нарочно да се мери на бензин. При бензиновите няма такъв толеранс, какъвто при дизеловите, които дори без DPF изкарват ГТП без никакъв проблем“, коментира пред „Телеграф“ шофьор на 16-годишен бензинов автомобил.

Други алтернативи за шофьорите са т. нар. универсални катализатори. Те са китайско производство и могат да издържат не повече от 3 години в зависимост от експлоатацията на автомобила. Цената им варира от 100 до 250 лева в зависимост от вида на катализатора. Опитни шофьори съветват преди ГТП да се покара автомобилът, за да загрее. Добре е да му се сипе от по-скъпото гориво, както и някоя от хубавите добавки.

При бензиновите проблемът идва оттам, че се измерва какви са емисиите въглероден диоксид (CO2). Оказа се, че емисиите на въглероден диоксид варират силно в зависимост от вида на превозното средство. Автомобил, който е имал категория Евро 1, сега минава на категория Евро 3. Друг с Евро 3 пък не получава категория. Заради недоволството на много от шофьорите се наложи и промяна, която допуска автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове, да не се спират от движение. Срокът за отстраняване на неизправностите трябва да се увеличи от 14 на 30 дни.

В средата на август хакери успяха да ударят информационната система на автомобилната администрация. Компютърните спецове приложиха атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack). Това успя да спре работата на системата за извършване на ГТП няколко часа. Атаката е елементарна, но ефективна, обясниха запознати. Чрез нея обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена работа или пълно спиране на сайт или система. Софтуерът на ДАИ като цяло е много бъгав и дава доста грешки, което допълнително улеснява хакерите. Според различни коментари в социалните мрежи вече се замисля и по-сериозен удар, който да извади компютрите на автомобилната администрация от строя поне за няколко дни. Целта е протест срещу нововъведенията при техническите прегледи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4076 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Волгин

2024.09.10 | 00:49

2
Аз така минах преглед с моята кола, дечицата ви ще ми дишат мръсните газове, ще кашлят повечко, но пък аз минах метър и това е най-важното

2024.09.09 | 22:34

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини