АЗП: Комисията за регулиране на съобщенията абдикира пред проблемите с покритието на BG-ALERT

  • 28 август 2024 12:26

  • 236
  • 1
АЗП: Комисията за регулиране на съобщенията абдикира пред проблемите с покритието на BG-ALERT
©

Комисията за регулиране на съобщенията вместо да извършва действия във връзка с проблемите с покритието на системата за оповестяване на бедствия и аварии BG-ALERT, тя абдикира. Това пише в офицално съобщение на Асоциацията за защита на потребителите, изпратено до медиите.

Асоциацията продължава да настоява за оставката на председателя на КРС Иван Димитров заради провала на системата за ранно оповестяване на населението по време на пожара в село Воден.

"Ние смятахме, че КРС и нейният председател Иван Димитров ще започнат активни действия, за да се осигури 100% покритие на страната от системата BG-ALERT. За жалост се случи точно обратното. Както и по време на пожарите във Воден, когато КРС се появи точно 12 дни след трагедията, така и сега, комисията е абсолютно пасивна", коментира председателят на АЗП Пейо Майорски.

"Вместо КРС, активни за въвеждане на BG-ALER са кметовете на населените места. Те чрез Сдружението на общините иззеха функциите на КРС, като започнаха проверки по населените места, къде няма нормално покритие от мрежите на мобилните оператори. Нещо, което е работа на КРС, но тях отново ги няма", пише още в позицията на организацията.

Представители на 18 общини и една областна управа на двудневно обучение за работа с BG-ALERT

"Още по-озадачаващо е изказването на председателя Иван Димитров пред кметовете от Великотърновска област, където заявява: "ще разговарям с мобилните оператори, че трябва да подменят клетките и да инвестират в мрежата. Не обещавам да стане, но поне на някои места". Това изявление на Иван Димитров повдига резонния въпрос: Защо е създадена Комисията за регулиране на съобщенията и харчи милиони за издръжка от данъците на българските граждани, след като не може да принуди мобилните оператори да модернизират мрежите си, за да може хората да бъдат предупреждавани навреме за бедствия и авария. Вместо да се разчита на църковни камбани, какъвто беше случаят във Воден", се казва още в съобщението.

"Цитираното изявление на председателя Иван Димитров потвърждава нашата констатация, че под неговото управление КРС не функционира, като истински регулаторен орган, безпомощен е пред мобилните оператори и не изпълнява функциите, за които е създаден", каза Пейо Майорски. Затова от Асоциацията настояват за незабавното освобождаване на председателя на КРС Иван Димитров. "Още повече, че мандатът му е изтекъл преди една година. На негово място да бъде назначен, отговорен професионалист, който вместо да се моли на мобилните оператори, да ги принуди срещу стотиците милиони, които получават от нас потребителите, да осигурят необходимото покритие за системата BG ALERT, за да бъде защитен животът и здравето на българските граждани", пише още в прессъобщението.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
236 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.28 | 12:42

1
ТЕ МОГАТ САМО ЗАПЛАТИ ДА ВЗЕМАТ И ДА ОБСЛЮЖВАТ БАЦЕТАТА

Добави коментар

Водещи новини