Вижте предложените имена на новите метростанции от разширението на метрото

  • 27 август 2024 14:27

  • 551
  • 0
Вижте предложените имена на новите метростанции от разширението на метрото
© Novini.bg/ Canva

Автобусна линия 63 ще се движи до местност „Златните мостове“ в планината Витоша през събота и неделя.

Предвижда се промяната да влезе в сила от 21 септември. Решение за това ще вземе постоянната комисия по транспорт към Столичния общински съвет по доклад на заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, съобщиха от Столична община.

Автобусите ще спират на всички съществуващи спирки в участъка от спирка „Бялата чешма“. В момента автобусите по тази линия се движат до спирка „Бялата чешма“. Предвижда се част от автобусите по линия 63 част да бъдат оборудвани с велобагажници, като желаещите да качат велосипед, ще имат възможност да го направят на крайна и начална спирка.

Предложени са наименования на новите метростанции от разширението на метрото Комисията по транспорт към Столичният общински съвет взе решение как да бъдат именувани новите станции от разширението на метрото.

Шестте спирки на метрото през кв. “Слатина“ ще се наричат „Ситняково“, „Гео Милев“, „Слатина“, „Шипченски проход“, „Арена София“ и „Тракия“. Това е участъкът от 6 км - „ул. “Шипка“, кв. “Гео Милев“, кв. “Слатина“, зала „Арена София“, бул. “Цариградско шосе“, който в момента се строи и се предвижда да бъде завършен през 2027 г.

Столична община

Имената са подбрани с цел да бъде създаден ясен ориентир къде се намират метростанциите и кои квартали обслужват. Наименованието „Тракия“ е избрано във връзка с разположението на метронстацията на бул.“Цариградско шосе“, който води към автомагистралата със същото име.

Същевременно по идея на „Метрополитен“ заедно със Съюзът на тракийските дружества в България ще започне подготовка на архитектурни пана, които да се разположат на станцията.

Последната метростанция от разширението на Линия 3 по бул. “Владимир Вазов“ ще се нарича „Хемус“ на името на автомагистралата в тази посока. Другите две от общо трите станции са „Ген.Владимир Вазов“ и „Стадион Георги Аспарухов“.

Подобно е и решението за планираните за строителство станции при бъдещето разширението в „Люлин“. Тук ще се изградят две спирки на метрото и те ще носят имената „“Царица Йоана“ и „Струма“.

За разширението на Линия 1 след метростанция „Люлин” в посока западната дъга на Околовръстния път, се провежда процедура за избор на изпълнител. Станцията, която се изгражда в кв.“Обеля“ ще се нарича „Панчо Владигеров“ на едноименния булевард в район „Връбница“.

Докладът с предложенията за наименование на метростанциите е внесен от общински съветници и предстои да бъде гласуван на заседание на Столичния общински съвет.

От 16 септември се предвижда да продължи да се движат ученическите автобусни линии У1 и У2. 

Софийското метро ще се разшири с още 5 нови станции

Автобус У1 ще се движи по маршрут от ул. “Житница“, по бул. “Н. Петков“, бул. "Възкресение“, бул. “Вардар“, бул. “Ал.Стамболийски“, бул. “Вардар“, ул. “Божурище“, ул. "Цар Симеон“, бул. “Константин Величков“, ул. “Пиротска“, бул. “Хр.Ботев“ до спирка „СУ св.Климент Охридски“.

Автобус У2 ще се движи от спирка жк. "Люлин" 5, бул. “Добринова скала“, бул.“Райко Даскалов“, бул.“Панчо Владигеров“, бул.“Царица Йоана“, бул.“д-р П.Дертлиев“, бул. “Сливница“, бул. “Скопие“, бул. “Ген.Столетов“, бул. “Кн.Мария-Луиза“, бул. “Сливница“, бул. “Хр.Ботев“,бул. “Т. Александров“, ул. “Опълченска“, ул. “Пиротска“ до сп. “18 СУ Уилям Гладстон“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини