Може ли ледът в напитката ни да се окаже един коктейл от микроби?

  • 24 август 2024 10:02

  • 748
  • 2
Може ли ледът в напитката ни да се окаже един коктейл от микроби?
© Pixabay

Студените напитки с много лед са често разпространено средство за освежаване в летните горещи месеци.

Оказва се обаче, че ледът може и да не е най-добрият ни приятел в горещините, тъй като може да бъде замърсен, ако не се съхранява правилно.

Барманът Георги Алексиев обясни пред Нова телевизия, че всяка машина за лед има пречистватели и филтри, през които водата преминава и след това се образува лед. „Ледът, когато не се използва, се оттича. Ние не го докосваме, използваме лопатки. След работа ледогенераторът се изпразва и се почистват стените и филтрите”, обясни той.

Д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" на свой ред подчерта, че в чаша с вода и лед може да има бактерии. „Всичко зависи от това, каква е машината и дали водата е в добро качество, в нея бактериите няма какво да ядат. Има процедури, които трябва да се спазват. Важно е дали водата е с добро качество - да е питейна. От голямо значение е и добра ли е хигиената в заведението”, посочи лекарят.

Последвайте канала на

Десислава Станева
748 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
наско

2024.08.24 | 11:30

2
За десетки години в бранша , не съм виждал никой ,никога да почиства машина за лед ! Виждал съм да бъркат в нея с ръце за лед ,виждал съм какво ли не ! Никога не поръчвам нещо с лед .

2024.08.24 | 11:03

1
Може от недобросъвестни бармани, хора без хигиенни навици!

Добави коментар

Водещи новини