Община Пловдив прекратява договор с три транспортни фирми за осем линии на градския транспорт

  • 08 август 2024 14:17

  • 644
  • 0
Община Пловдив прекратява договор с три транспортни фирми за осем линии на градския транспорт
© Фейсбук

Община Пловдив прекратява договора на линиите на градския транспорт с номера 9, 11,17, 21, 25, 26, 36 и 113.

Това съобщиха днес кметът на града Костадин ДимитровКостадин ДимитровКостадин Димитров е новият кмет на Община Пловдив, като бе избран с 54,15% на балотажа на и заместник-кметът по транспорт Савина Петкова, цитирани от БТА. Причината за прекратяването е неизпълнение на разписанията по част от тези маршрути, които се обслужват от консорциум с участието на три транспортни фирми - “Автотранс Чолаков”, КЗТ Златанови и "Автобусни превози - Пловдив", представлявани от Петко Ангелов.

"Ние искаме един транспорт, който идва навреме, а това е свързано с изпълняването на техните разписания. Искаме транспорт, който да е чист и искаме климатизирани рейсове. Искаме рейсове, които да идват и след 21 часа вечерта", коментира градоначалникът.

Договорът, който ще бъде прекратен, е сключен през 2016 г. за десет години. "Линия номер 36 е на "Златанови" ООД. На “Автотранс Чолаков” са 17, 21 и 113, останалите са на "Автобусни превози - Пловдив" представлявани от Петко Ангелов. Тъй като договорът е сключен от консорциум, обединен от тези три дружества, ние го прекратяваме за всички независимо, че последният има изпълнение от почти 99 процента. "Златанови" също имат висок процент на изпълнение. При Чолаков обаче изпълнението по този договор падна много", допълни зам.-кметът Савина Петкова. Договорът ще се счита за прекратен от 10 септември след изтичане на едномесечно предизвестие. 

Кметът на Пловдив с последно предупреждение към градските превозвачи

Решението кои фирми ще поемат осемте автобусни линии предстои да бъде взето.

"Следващата седмица ще подадем документи към областния управител, проф. Христина Янчева, за да поискаме разрешение за спешна мярка и до края на август ще трябва да сме сключили договорите при условията на временна мярка за периода който г-жа Янчева ще ни даде", съобщи още Савина Петкова. Тя коментира също, че на дневен ред остава и договорът от 2018 година, в който участва и "Хеброс бус".

"В договорът от 2018 г. се наблюдава, че линиите на Ангелов и "Златанови" изпълняват разписанията на над 98 процента. "Автотранс Чолаков" има сериозно неизпълнение по договора от 2016 г., но определено има подобрение по договора от 2018 година - 85 процента. Тоест фирмата е дала всичко от себе си, за да може да стигне един добър процент на изпълнение. Проблемите с "Хеброс бус" остават. Подреждаме нещата плавно, така че да няма сътресение на прага на учебната година", каза зам.-кметът по транспорта.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини