Водещите новини! Васил Терзиев със сигнал до прокуратурата за корупция в Столичния инспекторат. Списъкът с имена за потенциален служебен премиер

  • 05 август 2024 19:01

  • 1019
  • 3
Водещите новини! Васил Терзиев със сигнал до прокуратурата за корупция в Столичния инспекторат. Списъкът с имена за потенциален служебен премиер
© Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 5 август   

 

Подаваме сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичен инспекторат.

Това написа на личната си страница във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Ето какво още сподели той:

Всяка реформа, която правим, среща отпор. Затова и промените в града не винаги се виждат веднага. Това няма да ни откаже и ще продължим, докато превърнем София в чиста и работеща община. Причините за отпора често са, защото с реформите се нарушава нечий икономически интерес. Столичният инспекторат беше една от първите структури, в които започнахме реформи в началото на мандата. Инспекторатът е една от ключовите структури, за да функционира градът добре, да има ред и защита на обществения интерес.

Васил Терзиев със сигнал до ПРБ заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупция в Столичния инспекторат

***


Рая Назарян отказа да стане служебен премиер

***


Димитър Главчев: Ако президентът ми предложи да остана служебен премиер, ще приема

***


Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Списъкът с имена за потенциален служебен премиер: кои са опциите, които стоят пред президента?

***


Депутати от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за Сметната палата. Според тях заместник-председател на Сметната палата вече няма да се избира по предложение на председателя, а от Народното събрание чрез процедура, съобщава БТВ. Позицията е важна, тъй като според Конституцията е сред потенциалните възможности за избор на служебен премиер при назначаване на служебно правителство от президента. Настоящата политическа ситуация е именно такава, а кръгът за избор на министър-председател е доста ограничен.

ПП-ДБ със законопроект, който би променил възможните имена за служебен премиер

***


„Заработи система за качество и игнорирахме човешкия фактор, както и възможността манипулацията на данни да се въвежда ръчно“, отбеляза министърът. 

Гвоздейков: Хаос с техническите прегледи на автомобилите няма, игнорирахме човешкия фактор

***


„Боен самолет на страната-агресор Су-34 бе унищожен при атаката срещу летището „Морозовск" край (югозападния руски град) Ростов на Дон", това написа вестник „Украинская правда".

Днес от Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната в Киев разкриха подробности от операцията, извършена в нощта на 2 срещу 3 август.

„Вследствие на нашите действия бе напълно унищожен изтребител бомбардировач Су-34. Още най-малко два летателни апарата от същия тип получиха сериозни повреди. Минималната цена на една такава машина е 36 милиона щатски долара", казаха от силовото ведомство.

Украйна: Унищожихме боен самолет в Русия за 36 милиона долара

***


„Пожар избухна във военна база на руските окупатори в източния украински град Мариупол", предаде киевското издание "Обозреватель".

„Пожарът е възникнал вследствие на действия на местна партизанска групировка", посочи още изданието.

Мариупол падна след тежка битка, започнала през март 2022 г. и завършила през май същата година.

Партизани подпалиха руска военна база в окупирания Мариупол

***


???

Путин покани Мадуро на срещата на БРИКС: Нека градим заедно демокрация

***


Британският министър-председател Киър Стармър свика днес спешна среща на полицейските началници, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Решението бе взето след дни на антимигрантски протести, при които бяха подпалвани сгради и превозни средства, а на прицел бяха взети хотели, в които са настанени кандидати за убежища.

Протестите в страната започнаха миналата седмица, след като три момичета бяха убити при нападение с нож в Саутпорт, Северозападна Англия. До момента по време на демонстрациите са арестувани 420 души.

Киър Стармър свика спешна среща заради протестите във Великобритания

***


Кайро е информирал Техеран, че ще затвори въздушното си пространство за всякакви военни действия, които биха заплашили регионалната сигурност и че тази мярка не трябва да се възприема като враждебно отношение към Иран, а като начин за защита на интересите и суверенитета на Египет.

Египет е уведомил Израел и Иран, че няма да е част от ескалацията в региона

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1019 3

Коментари 3

Добави коментар
Манафа

2024.08.05 | 20:44

3
Васко ухото, да ми лапне мъдото

2024.08.05 | 20:36

2
НАЙ-СЕТНЕ
баба гицка

2024.08.05 | 19:33

1
ЗАЩО РЕГИСТРИРАН АВТОМОБИЛ НА ГАЗ ЩЕ СЕ ТЕСТВА НА БЕНЗИН, като се кара САМО на газ и за това е и сложена газова уредба за да замърсява ПО-МАЛКО

Добави коментар

Водещи новини