МРРБ: Всички общини в страната могат да приоритизират предложенията си и да кандидатстват за финансиране на ВиК проекти до 1 септември

  • 31 юли 2024 10:55

  • 144
  • 0
МРРБ: Всички общини в страната могат да приоритизират предложенията си и да кандидатстват за финансиране на ВиК проекти до 1 септември
© МРРБ

Инвестиционната програма за общински проекти е най-бързият възможен източник за инвестиции във ВиК инфраструктура в страната. Тя дава възможност на местните администрации да решат голяма част от проблемите с водоснабдяването в общините, които през летните месеци се изострят заради напояване, пълнене на частни водоеми, аварии, амортизирана водопроводна мрежа, засушаване и др., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Подобен пример е и с. Драганово в Община Горна Оряховица, чиито жители са засегнати от проблем с водоснабдяването. През октомври 2023 г. с писмо кметът на общината е информирал МРРБ за проблема и е поискал 17 млн. лв. за реализация на проект "Рехабилитация на водопроводната мрежа в с. Драганово". По-късно, през декември 2023 г., в процеса на изготвяне на Закона за държавния бюджет, от всички общини в страната са поискани предложения за обекти, които да бъдат включени за финансиране в Инвестиционната програма за общински обекти. За решаване на проблемите с водоснабдяването на с. Драганово обаче, няма подаден проект от Община Горна Оряховица. До настоящия момент администрацията на общината не е кандидатствала за финансирането на водопроводната мрежа в селото, въпреки възможностите, които програмата дава за реализиране на общински инвестиционни проекти с финансиране от бюджета, посочват от Министерството.

В тази връзка и предвид високата обществена значимост на проекта за рехабилитация на водопроводната мрежа на с. Драганово, от ведомството напомнят, че кметът на общината, както и кметовете от цялата страна могат да предложат обоснована промяна на вече утвърдените проекти по Инвестиционната програма за общински проекти до 1 септември 2024 г.

Към днешна дата Община Горна Оряховица има включени 12 приоритетни проекта по Инвестиционната програма, предимно за ремонт на общински пътища и улици и водопроводи в гр. Горна Оряховица. За 8 от тях вече са сключени споразумения и са подадени заявления за финансиране за приблизително 10,9 млн. лв. Предвид разпоредбите на чл. 107, ал. 6 от ЗДБРБ за 2024 г. общата максимална стойност на разходите за Община Горна Оряховица 2024 г., които се определят в зависимост от категорията на съответната община, е до 30 млн. лв.

При спазване на условията, предвидени в закона, МРРБ има готовност да подпише споразумение с общината и да подпомага приоритетно решаването на проблемите с водоснабдяването на с. Драганово, както и на други населени места, които могат да бъдат преодолени чрез Инвестиционната програма за общински проекти.

Изграждането и реконструкцията на публичната общинска ВиК инфраструктура е ангажимент приоритетно на общините, в качеството им на собственици. Инвестиции в публичната ВиК инфраструктура могат да се изпълняват и от ВиК операторите, напомнят от МРРБ.

ВиК операторът "Водоснабдяване и канализация Йовковци", в качеството си на бенефициент по Програма "Околна среда" 2021-2027 г. очаква да получи финансиране за изграждане на ВиК инфраструктура за подобряване на водоснабдяването и канализацията на територията на населените места с над 10 000 жители в област Велико Търново. С изпълнението на инвестициите ще се постигне съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води и ще се осигури устойчивото предоставяне на ВиК услуги. 

Към момента повече от 139 общини в страната се възползват от възможностите на програмата и ще получат над половин милиард лева за инвестиции в ремонт и модернизация на ВиК мрежите си. Средствата се отпускат след сключени споразумения с МРРБ за проектиране, строителство и ремонт по проекти, включени в приложение № 3 към чл. 107 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължава подписването на споразумения с общини по Инвестиционната програма за общински проекти. В рамките на днешния и утрешния ден ще бъдат подписани още 70 споразумения с общини, включително и за изпълнение на ВиК проекти.

Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, свързана с увеличения списък с общински проекти за финансиране миналата седмица.

През първата половина на юли заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска съобщи, че вече има постъпило едно искане за окончателно плащане по изпълнен общински проект, финансиран от държавата. Тя каза това по време на заседанието на парламентарната комисия по регионална политика, на което депутатите единодушно приеха на първо четене внесените от Министерския съвет предложения за промени в Закона за държавния бюджет за тази година. Тогава служебният финансов министър Людмила Петкова съобщи, че сред постъпилите в Министерството предложения на общините 104 броя са за водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения. 

Към края на миналата седмицата, по данни от сайтовете на ВиК операторите в България, над 60 населени места (основно села) с общо население около 40 000 жители са на режим на вода поради недостатъчен капацитет на водоизточниците. Най-голям е броят на селищата в област Шумен, каза в интервю за БТА доц. д-р инж. Галина Димова-Бойкинова от катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на води" на Хидротехническия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
144 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини