Александър Симов: Човекът не се нуждае от патерици за душата, за да бъде добър, извисен и истински

  • 30 юли 2024 12:07

  • 474
  • 0
Александър Симов: Човекът не се нуждае от патерици за душата, за да бъде добър, извисен и истински
© булфото /архив/

Александър Симов е известен журналист, блогър и политик от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Той е избиран за народен представител в съставите на XLIV, XLV, XLVI и XLVII народно събрание. Коментарът му е по повод на откриването на летните Олимпийски игри, което предизвика скандални реакции навред по света, които медиите дни наред отразяват.

Всичко мога да приема (дори и почитателите на Ян Херманс ван Бейлерт, колкото й да са нелепи), но не и политическите упражнения върху Джон Ленън и песента "Imagine".

Прочетох два милиона мнения за Ленън като вестител на царството на сатаната, видите ли, защото искал да няма религии, рай и собственост.

И цяла плеяда неоконсервативни фейсбук талмудисти вижда в това знамение за края на света, тържество на злото и възход на жените с бради...

Съжалявам, но точно тук някъде ме губите. Спомням си едно интервю на Ленън, в което той казва, че тази песен е буквално "Комунистическия манифест".

Ами точно така е.

В "Комунистическия манифест" Маркс и Енгелс стигат до нещо като откровение за времето си - че германският и френският работник например имат повече общо помежду си, отколкото същите тези работници с управляващия елит на държавата си. И точно това води до голямото мото: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се". Това е глобализъм на ударените. Не корпоративният му вариант, който ни задушава днес.

Свят без религии не e свят в прегръдката на сатаната, а свят на истинската свобода.

В това изречение се съдържа романтична вяра в човешката природа - човекът не се нуждае от патерици за душата, за да бъде добър, извисен и истински.

Велико.

На мен друга религия не ми трябва.

 

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
474 0

Свързани новини

Водещи новини