Д-р Надежда Тодоровска: Телефоните привличат мълнии

  • 23 юли 2024 21:22

  • 2799
  • 0
Д-р Надежда Тодоровска: Телефоните привличат мълнии
© pixabay

„Около 240 хиляди души годишно са ранени в света от мълнии. Ние не сме изключение. Напоследък явно зачестиха тези случаи, защото се движим активно с помощници в джоба – телефоните. Те стават естествена антена и привличат електрическите вълни от бурята“. Това заяви в ефира на БТВ зам.-директорът на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

При удар от мълния тялото на пострадалия трябва да се отдели от мократа почва. Това може да стане с одеяло или яке. Трябва да се махнат всякакви метални уреди.

„Това важи и за телефоните. Мълнията може да ни удари не само в планината, но и на голф игрището, или на лодката в морето“, коментира тя.

Оказващите първа помощ също трябва да се освободят от подобни предмети. Трябва да внимават да не протича ток.

Мълния запали блок в Пловдив

„Ако след удар от мълния се блокира центърът на дишане и човекът няма пулс, мозъкът спира да се зарежда с кислород. Ако не му се окаже изкуствено дишане и индиректен сърдечен масаж, след следващите пет минути ще изпадне в клинична смърт“, посочи зам.-директорът на БЧК

„Дори когато човек не диша, той все още е жив, защото клетките имат остатъчен кислород, с който работят“, добави Тодоровска.

Зам.-директорът на БЧК обясни, че във всички базисни курсове на организацията се учат оказване на първа долекарска помощ, изкуствено дишане, идиректен сърдечен масаж, както и действия при изгаряния.

„При инцидентите, които ни сполетяват на пътя или при бедствие, наводнение, пожари, може да се реагира на базата на общи познания, които могат да бъдат придобити в спокойно време“, каза още Надежда Тодоровска.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини