В страната, в която за връзки с Паскал затварят, а самият Паскал се разхожда на свобода

  • 19 юли 2024 17:36

  • 576
  • 0
В страната, в която за връзки с Паскал затварят, а самият Паскал се разхожда на свобода
© Булфото (архив)/Novini.bg

Разбираме, че уж главният контрабандист на държавата – Паскал – вече е „издирван“. Подсещаме, че досега не беше. Защо – не е ясно. Но разбираме и още нещо… че апелативният прокурор (който се оказал брат на Петьо Еврото ) все пак е поискал да НЕ ИЗДАВАТ европейска заповед за арест. И това защо – също не е ясно. 

Ще се върнем на тази история – с подробностите след малко. Преди това…

… преди това да припомним, че когато им трябваше да арестуват шефката на митниците, причината за ареста ѝ беше уж работата ѝ с въпросния контрабандист на име Паскал. Овъртолиха я и я затвориха. Някои хора се сетиха за аналогия с някогашната кметица на Младост Десислава Иванчева, която „сготвиха“ и пратиха в затвора – за назидание на другите „непослушни“. 

Но дори връзката с Паскал да е реална, още тогава много хора питаха защо шефката на митниците е арестувана за връзки с Паскал, а самият Паскал се разхожда на свобода…

Никой не можа да отговори. 

Преди няколко дни един депутат, който наскоро стана шеф на партия, а сега е напът да остане вън от нея, каза на ПП-ДБ да не им се вярва, когато говорят за борба с корупцията, защото „тяхната“ шефка на митниците била арестувана за корупция. 

Каза го с други – не толкова тактични – думи. 

Идеята, ако не сте разбрали, е, че шефката на митниците, дето са я арестували заради Паскал, е „тяхна“ – на ПП-ДБ. 

Добре. Но продължаваме да се питаме ЗАЩО ПАСКАЛ не е задържан и защо дори няма заповед за ареста му.

Питахме се месеци наред. И ето, че най-после държавното обвинение е поискало. Да, късно, но по-добре късно, отколкото никога. И хоп! — пак имаме обрат в историята! Апелативният прокурор Емил Петров е поискал да не се издава заповед за арест. На което съдията (!!!) е възкликнала: „Извинете колега, вие прокуратурата ли представлявате?

Не знам дали в петък, в тая жега сте в състояние да обхванете с мисъл случващото се, но, моля ви, напънете се и помислете за това, което се случва. Съдията не се е сдържала и е попитала прокурора: „Извинете колега, вие прокуратурата ли представлявате?“…

И това се случва, докато ДАНС привиква на разпит хората от обществения съвет за детската болница по сигнал на инвеститор. Хората предупреждават за нередности при инвеститора – нищо.

Инвеститорът обаче се оплакал и подал сигнал до ДАНС – привикват хората „на разпит“ – разбирай: „на сплашване“.

Буквите „НС“ в ДАНС стоят за „Национална Сигурност“… И вие ли се чудите как заплашват националната сигурност…? Да, всички се чудим същото. 

Е, тях ги сполетя. Но за Паскал не било нужно да се иска заповед за арест. Даже прокурорът искал да не се издава. 

По същата логика бмв-та за полицаите има, техника за гасене не е купена. Вчера стана ясно, че от времето на Денков са оставени пари за закупуване, но никой не си е размърдал за****а, за да я купи тая техника толкова месеци след Денков. 

Когато  Брендо се озова „някак си“ в България и САМ се предаде, вътрешният министър нямаше обяснение как се е случило така. През това време се занимаваше с къде по-важните дела – да проверява колчетата по „Патриарха“ и да обяснява, че не бе, не било ПР акция това. 

В края на този текст има изречение, което започва с думите: „Прокуратурата ползва всяка законова вратичка, за да злоупотребява…“

Помислете си в каква държава живеем, след като прокуратурата ползва всяка законова вратичка, за да злоупотребява…

 

Ето и целия разказ:

Може би помните, че през април задавах въпроси на прокуратурата и МВР защо за уж главния контрабандист (в делото с шефката на Митниците) – Паскал, не е издадена европейска заповед за арест, за да може да бъде арестуван и в ЕС, освен в България.

Явно на третия месец градската прокуратура все пак е поискала такава заповед, но вчера апелативният прокурор Емил Петров е поискал... да не бъде издавана такава, защото откъде било ясно, че ще се укрие?

В отговор на това съдията е попитала "Извинете колега, вие прокуратурата ли представлявате?". Защото е странно прокуратурата да не търси "шефа" на уж организираната престъпна група.

Адвокатката на Паскал била говорила с него. Вече бил извън Европа, лекувал се. (Предполагам, че е в държава, която няма споразумение за екстрадиция).

Това щеше да е комично, ако не беше пореден пример как прокуратурата е бухалка за едни и чадър за други.

А, да - апелативният прокурор Петров е брат на Петьо Еврото от Осемте джуджета. Сигурен съм, че е бил разпределен по това досъдебно производство на случаен принцип.

Именно заради такива случаи, в предложените от нас закони в проекта на декларация имаше публичност на случайното разпределение и задължително издаване на европейска заповед за арест заедно с мярката за неотклонение (в случай, че лицето не е вече задържано). Прокуратурата ползва всяка законова вратичка, за да злоупотребява и е наша работа като законодател да ограничаваме тези опции.

 

______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
576 0

Водещи новини