Д-р Стоянова: Пийте вода според теглото и горенето на калории

  • 16 юли 2024 07:26

  • 778
  • 2
Д-р Стоянова: Пийте вода според теглото и горенето на калории
© Novini.bg/ Canva

Съветите за пиене на достатъчно вода по време на летните жеги съпътстват ежедневието при през последните дни. От какво количество течност обаче имаме нужда?

„Нуждите от вода са различни за всеки и зависят от индивидуалните потребности на организма. Има два начина за изчисляване. Първият начин е добре познат – чрез телесното тегло. Или иначе казано, за всеки килограм от телесното тегло трябва да приемете между 30 и 40 милилитра вода“, обяснява д-р Райна Стоянова, пише БТВ. 

Предстои апогеят на горещата вълна

Например, ако човек тежи 50 кг, той имате нужда от около 2 литра течности дневно.

Новородените и децата обаче имат по-високи нужди от течности спрямо възрастните – 150 милилитра на килограм телесна маса при новородени и между 50-60 милилитра при деца. Или иначе казано малчуган, тежащ около 20 кг, трябва да изпива по около 1,2 литра вода в рамките на деня.

„Другият начин за изчисляване на нуждата от прием на течности е чрез количеството на необходимите калории за поддържане на телесното тегло или т.нар. BMR. На всеки 100 ккал от BMR препоръката е да се пият между 80 и 110 милилитра вода“, пояснява още ендокриноложката.

Например, ако BMR на даден човек е 2000 ккал, това означава, че той има нужда от около 2,2 литра вода дневно. Добре би било обаче да се уточни, че добавянето на физическа активност увеличава нуждите от прием на течности.

Според д-р Стоянова българите често си купуват бутилирана вода и я пият, без да четат етикетите. Важно е обаче да сме добре информирани и да знаем какво купуваме.

„В многообразието от бутилирани води на пазара е важно да отделим няколко минути, за да се запознаем с етикета на продукта и да знаем дали купуваме трапезна, изворна или минерална вода, защото те се различават по своя произход, състав и качества. Именно тази информация е посочена на етикета“, категорична е д-р Стоянова.

Натурална, изворна или трапезна?

Специалистката обяснява, че натуралната минерална вода е с естествен произход и се добива от защитени подземни източници, обикновено с дълбочина над 600-700 м, което е гаранция за нейната чистота и постоянно качество.

Тази вода има специфична минерализация и уникален баланс на минерални соли, което я прави изключително добър източник на хидратация, особено при хора с активен начин на живот.

„Изворната вода, както и натуралната минерална вода, е изцяло природен продукт. Тя е с естествен произход и притежава относително постоянен минерален баланс. Изворните води се добиват от изрично определени и защитени подземни източници, по-близо до повърхността на земята и не се подлагат на обработка при бутилиране. Те са природно чисти, а географският ѝ произход задължително се посочва на етикета“, посочва още ендокриноложката.

Обяснява още, че за разлика от натуралната минерална и изворна вода, трапезната вода най-често е промишлено-обработен продукт. Тя няма определена географска принадлежност и нейният източник може да бъде дори водопреносната мрежа.

„Обикновено трапезните води се нуждаят от допълнителна обработка, за да станат годни за пиене. Най-често това става чрез процеса „обратна осмоза“. При него от водата се отстраняват вредните примеси, в това число бактерии, тежки метали, пестициди и други“, пояснява д-р Стоянова.

Добри ли са напитките с витамини?

„Моят съвет е винаги преимуществено да предпочитаме водата. Ароматизираните и подсладени води, както и изотоничните напитки, обогатени с витамини и минерали, могат да бъдат подкрепа за спортистите. Хората, които професионално се занимават със спорт, действително изразходват много калории и енергия. Ето защо те имат нужда от допълнителни подхранващи напитки“, категорична е специалистката.

Оказва се, че тези напитки не са добри за хората, които седят на бюро или просто не изразходват чак толкова много енергия.

Ето защо ендокриноложката съветва в домашни условия да се добавят резенчета лимон, плодове или билки (като например мента или лавандула), за да се обогатите вкуса на водата.

Стъклена или пластмасова бутилка?

На всяка бутилка с минерална вода върху етикета пише, че трябва да се съхранява на хладно, защитено от пряка слънчева светлина.

„Когато оставим бутилката в паркираната на слънце кола при температура от 45 градуса от пластмасата се отделят вредни химически вещества, които могат да окажат негативно въздействие върху човешкия организъм. Ето защо просто избягвайте да оставяте пластмасовата бутилка с вода на директна слънчева светлина и се старайте да я консумирате непосредствено след нейното отваряне“, категорична е специалистката.

Според нея не е добра идея да е пие много студена вода, защото това води до свиване на кръвоносните съдове, възпрепятстване на притока на кръв към органите и реално затрудняване на хидратацията на организма.

„Пийте вода с умерена температура, на малки глътки, в рамките на целия ден. Старайте се да я консумирате постоянно, още преди да сте почувствали жажда, тъй като тя е сигнал, че дехидратацията вече е настъпила“, съветва още д-р Стоянова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
778 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.16 | 09:39

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman
Rolling Stone

2024.07.16 | 08:03

1
Едни казват пий много вода, други казват слушай тялото си, т.е. пий колкото ти се пие, сега и трета версия. Последно кого да слушаме?

Добави коментар

Водещи новини