Областният на Русе: Дунав мост няма да бъде затварян

  • 04 юли 2024 15:33

  • 280
  • 1
Областният на Русе: Дунав мост няма да бъде затварян
© Уикипедия

Областният управител на Русе Драгомир Драганов опроверга разпространената от румънски медии снощи информация, че по време на предстоящия основен ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и съответно ще се блокира преминаването на туристи и товари.

„Това е невярна информация, няма да бъде затварян мостът. Нещата ще се случват по същия начин както при ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни, т.е. ще се затварят единствено и само определени участъци в едната лента на съоръжението, като леките коли и камиони ще преминават двупосочно в другата лента. Движението ще се регулира от светофарни уредби“, заяви Драганов. Той сподели още, че по време на ремонтните дейности между 10 и 14 юни не е имало проблеми с пропускателната способност на моста, т.е. през него са преминавали същия брой леки и товарни автомобили, както когато ремонт не е извършван. Областният управител посочи и, че ремонтът на мостовото съоръжение не трябва по никакъв начин да се бави повече. Причините са свързани както поради крайната амортизация на съоръжението в българския участък, така и с това, че евентуално започване на ремонта през септември тази година ще доведе до удължаване на ремонтните дейности до 2026 г., включително и през летния сезон тогава. „По-добре е да започнем навреме ремонта, защото през 2026 г. очакваме още по-голям трафик през мостовото съоръжение“, добави областният управител. Според него няма да има толкова големи задръствания, каквито е имало по време на ремонта от румънска страна преди около 10 години. 

Ремонтът на българския участък на Дунав мост при Русе ще започне от естакадната част на съоръжението, която е в самото начало на конструкцията. Първият участък, по който ще се работи ще е с дължина от около 400 метра и той ще обхваща лентата за влизане в България. Дейностите в този участък ще продължат приблизително пет месеца, като на първо време най-вероятно ще бъдат затворени едва около 200 метра от едната лента. Движението ще се регулира със светофарни уредби, които при необходимост ще бъдат ръчно нагласяни, предаде БТА.

Припомняме, че преди два дни в Държавен вестник беше публикувано съобщение за издадено разрешение за строеж. Самият ремонт се очаква да започне до средата на месеца, като е възможно това да се случи още през следващата седмица. Такъв ремонт не е извършван от въвеждането на съоръжението в експлоатация – преди 70 години. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС.

Трафикът е интензивен на някои гранични пунктове с Румъния и с Гърция

Последвайте канала на

Десислава Станева
280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.04 | 19:56

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини