Замърсена ли е все още морската вода при с. Кранево?

  • 25 юни 2024 08:06

  • 1010
  • 5
Замърсена ли е все още морската вода при с. Кранево?
© Novini.bg/ Canva

Очаква се днес да излязат повторните проби от морската вода на централния плаж на с. Кранево.

В неделя – 23 юни, здравните власти препоръчаха да не се влиза във водата, тъй като след авария на колектор на пречиствателната станция бяха установени завишени стойности на чревни бактерии и ешерихия коли.

„В района на разлива пред снекбар „Казабланка“ в с. Кранево установяваме от пробите, които взехме в петък, повишено съдържание на чревни ентерококи. Това, което бихме могли да очакваме, ако гражданите не съобразят с нашите препоръки, е стомашно-чревни заболявания“, каза пред bTV тази сутрин д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич.

Туристи се къпаха в морето край Кранево, въпреки замърсената с бактерии вода

Здравната инспекция има информация от ВиК дружеството, което е оператор на пречиствателната станция, че започват ремонтните дейности за изграждане на аварийно заустване в района.

Д-р Ангелова обясни, че РЗИ не е издала забрана за влизане във водата, а сома предупреждение, защото рискът е потенциален. Забрана се налага, когато рискът за здравето е значителен, уточни здравният инспектор.

Очаква се резултатите, взети от морската вода на централния плаж в с. Кранево в неделя, да излязат днес следобед. Те ще бъдат оповестени веднага на сайта на РЗИ-Добрич, увери директорът на инспекцията.

Останалите два плажа в Албена и Кранево-юг отговарят на здравните изисквания и могат да се използват за къпане, съобщиха още в неделя от РЗИ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1010 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.06.25 | 10:59

5
Бе ей ахмаци,цялото Черноморие целогодишно е заразено! С такива болести се заразяват децата там,че в последствие цяла година немогат да се изчистят. Личните лекари знаят най добре!

2024.06.25 | 10:08

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.25 | 08:13

1
Отвличане на вниманието. В АЕЦа изтекъл целия реактор с радиация, те с на морето канализацията се занимават.

2024.06.25 | 08:26

3
точно
гларус

2024.06.25 | 08:15

2
За 1-2 дена се хваща лек, бронзово-кафяв тен .

Добави коментар

Водещи новини