Туристи се къпаха в морето край Кранево, въпреки замърсената с бактерии вода

  • 24 юни 2024 19:54

  • 1497
  • 7
Туристи се къпаха в морето край Кранево, въпреки замърсената с бактерии вода
© Булфото (архив)

Изглежда нищо не може да уплаши туристите, които са решили да плажуват в Кранево. Здравната инспекция предупреди, че във водата са открити наднормени количества фекални бактерии, които може да предизвикат инфекции. И въпреки това летовници продължават да се къпят. Причина за замърсяването на морската вода е аварията в пречиствателната станция "Албена" на 4 юни.

Въпреки препоръките на РЗИ, на централния плаж в Кранево и днес имаше туристи, които се къпят във водата. Припомняме, че здравната инспекция в Добрич обяви, че след аварията в пречиствателна станция „Албена”, на 21 юни в морската вода са открити наднормени количества „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“.

Пробонабиране се извършва през ден, като утре се очакват вторите резултати.

"Нашата задача е да информираме плажуващите, че на този етап не препоръчваме да ползват водата за къпане в тези участъци, защото съществува такъв потенциален риск. Лабораторните резултати показват антропогенно замърсяване", каза пред БНТ д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ Добрич.

Откриха ешерихия коли и чревни ентерококи в морската вода при Кранево

Това може да предизвика евентуални чревни заболявания, ако къпещите се глътнат вода, коментира още д-р Ангелова. Предупреждението обаче не е стигнало до всички.

Как е водата?

- Турист: Много хубава е, днеска е идеално!

А знаете ли, че има частично замърсяване?

- Турист: Не, не казаха нищо.

Други пък са скептично настроени към информацията.

"Мисля, че и миналата година бяха създали някакво такова положение, аз така си мисля, някакво конкуренция. Новините си го казват и вестниците си го казват. Влязох и се къпах, да, макар, че дъщеря ми казва, че трябва да внимавам", сподели Билда Шабанова.

Пречистените отпадни води към момента не се изхвърлят в морето.

"Имаме уверението както на оператора на пречиствателната станция, така и на всички ангажирани със ситуацията контролни институции, че този разлив е преустановен. Това обаче трябва да се докаже с лабораторни изследвания, затова продължаваме през ден наблюдаваме", коментира д-р Светла Ангелова.

По принцип този плаж е с отлична оценка за качество на водите за къпане, според европейските стандарти. Такива са повечето от 20-ет крайбрежни зони в област Добрич.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1497 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.06.24 | 23:50

7
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.24 | 22:28

6
Те това е отвличане на вниманието. В АЕЦа изтекъл целия реактор с радиация, те с на морето канализацията се занимават.

2024.06.24 | 22:25

5
Най заразните бактерии с в парламента!
ХараКиро Тъпото

2024.06.24 | 21:56

2
Две неща са безкрайни - вселената и човешката простотия. За вселената обаче има известни съмнения.
Сашко Томов

2024.06.24 | 22:21

4
Еширихия коли е опасна като ковид, бей се крий под минедря и ся ваксинирай. Аман от педирази. Цела нош го мандръсат всекакви негри, он се пази от водата.
е, па

2024.06.24 | 22:08

3
паре сме давале...

2024.06.24 | 20:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини