След смъртта на турист в планината: съобразете облеклото и обувките, направете си застраховка

  • 24 юни 2024 08:45

  • 520
  • 1
След смъртта на турист в планината: съобразете облеклото и обувките, направете си застраховка
© Pixabay

43-годишен турист загина вчера в Стара планина. Мъжът е паднал от около 15 метра височина в района на село Оплетня, община Своге.

През почивните дни стана и още един инцидент в планината – жена е пострадала в района на хижа „Тъжа“. Тя е с навехнат глезен. Планинските спасители предупреждават, че в момента дори и във високите части температурите са опасни за здравно на хората.

„В сливенския участък на Стара планина най-честите случай са на изгубени хора, както и на такива, които са се контузили – навяхвания или счупвания на долни крайници. Това, което правим ние, е да стигнем максимално бързо до пострадалия, да му дадем обезболяващи и да му осигурим специализиран транспорт за свалянето от планината“, обясни Николай Сотиров, ръководител на Сливенския спасителен отряд от доброволци.

Най-тежките случаи, с които са се сблъсквали 12-те доброволци в отряда, са свързани с изгубени деца. Според Николай Сотиров тези инциденти изискват по-сериозен ресурс и обикновено отнемат много време, докато се локализира местоположението на изгубеното дете.

„Преди години издирвахме дете с аутизъм. То се страхуваше от хората, бягаше и се криеше. Тогава се включиха сили на българската армия и дори на пожарната. Акцията продължи дълго, в крайна сметка член на спасителния отряд го откри“, разказа още Николай Сотиров.

Турист е загинал в Стара планина

„През този сезон е много важно хората да се съобразяват с високите температури. Желателно е винаги да имат вода и да са съобразили облеклото и обувките си с прехода в планината. И може би най-важното е да имат застраховка“, посъветва и Камен, който е част от спасителния отряд в Сливен.

Той обясни, че за 15 години са спасили само едни човек със застраховка, всички останали са подценили това изискване. Доброволците призоваха хората да не палят огън в планината – дори на регламентираните места, защото температурите са високи, а тревите и храстите са сухи и пламват бързо.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
520 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2024.06.24 | 10:02

1
Като си отиде застраховка не му трябва

Добави коментар

Водещи новини