Данъчните не почиват в почивните дни

  • 25 юни 2011 16:20

  • 860
  • 0
Данъчните не почиват в почивните дни
© Булфото

Значителна част от данъчните проверки вече ще се правят след края на обичайното работно време - 17.30 ч., и в почивните дни.

Причината за промяната в работния график на приходните инспектори е честата практика търговците да отчитат коректно оборотите си през деня, но да спират да издават касови бележки след края на работния ден на НАП.

Масови съвместни проверки на НАП и Главната инспекцията по труда (ГИТ) започват в цялата страна и по Черноморието, съобщават от двете ведомства. Целта е да се установят онези работници, които фиктивно се осигуряват на 4-часов работен ден, а в действителност работят много повече. Търговците ще бъдат проверявани и за работници без трудови договори, както и за отчитането на оборотите.

Инспекторите ще следят и за спазването на трудовото законодателство. Съвместните акции на ГИТ и НАП са започнали с проверки на 21
ресторанти, заведения за хранене и нощни клубове в Студентския град в София. Сред най-грубите нарушения на трудовото
законодателство, установени снощи, е, че целият персонал на ресторант няма сключени трудови договори. Санкцията за подобно
нарушение стига до 15 000 лв. за всеки необявен трудов договор.

Друго повсеместно нарушение, което инспекторите са констатирали, е формалното осигуряване на 4-часов работен ден, но в действителност персоналът на заведенията работи осем и повече часове.

От 159 работещи в проверените заведения 81 са декларирали заетост на половин работен ден. Открити са 13 души, работещи без
договор, един дисководещ на граждански договор и двама, които твърдят, че работят общо 40 часа месечно. На всички нарушители
ще бъдат съставени актове за недекларирани трудови договори и заради неверни данни, посочени в осигурителните им декларации.

Санкцията за последното нарушение достига до 5000 лева. Основният акцент в контролната дейност на НАП до края на летния сезон ще бъде именно спазването на трудовото законодателство, се посочва в съобщението. Задачата на данъчните ще бъде да променят масовото осигуряване на 4-часов работен ден. Установяването на това нарушение става с пряко наблюдение в продължение на цяла смяна и сравняване на работните графици във всеки търговски обект. Предстоят съвместни акции на ГИТ и НАП по Черноморието, допълват от двете ведомства.

Проверките в Студентския град продължават и през целия ден днес.

860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини