Сеизмологът професор Димчо Солаков разкри ще се повтори ли чирпанското земетресение

  • 19 юни 2024 14:05

  • 1541
  • 1
Сеизмологът професор Димчо Солаков разкри ще се повтори ли чирпанското земетресение
©

Вчера в 11:28 часа нови 2,8 по скалата на Рихтер отново изплаши хората. Трусът е част от вторичната серия, започнала от основното земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер, станало в 20:24  на 17 юни с епицентър между летище Пловдив и Асеновград. Засега няма подадени сигнали за пострадали хора и нанесени материални щети. А вчера в 14:32 часа лек трус с магнитуд 2,0 бе регистриран между Етрополе и Златица.

Земетресението не е било усетено в близките населени места.

Сеизмологът Димчо Солаков коментира пред Телеграф следното: „Няма нищо необичайно в тези трусове. От време на време земните недра се освобождават от натрупаната енергия. Южна България е една сравнително  активна сеизмична зона. Тя се формира под влияние на сблъсъка на двете плочи - Анадолската и Средиземноморската. Но при нас ефектът е по-слаб, защото България е разположена встрани от тях. Така че не може да се очаква в обозримо бъдеще земетресение от размера на Чирпанското през 1928 г. Човечеството е безсилно срещу това природно бедствие, но се приспособява към него. В света има 10 мегаполиса, които са разположени в силно сеизмични зони. Достатъчно е да споменем съседния Истанбул, Токио, Сан Франциско, Мексико Сити. Така че хората да не се притесняват от затихващите трусове в района. 

Има ли опасност трусове да разтърсят Балканите?

„Усетихме земетресението доста силно. Първо се чу силен шум, все едно голям камион минава под блока. Тъй като живея до натоварен булевард, не се притесних от първоначалния шум. Секунди по-късно разтресе силно. Не беше продължително, 15-20 секунди сякаш, но доста разлюля. Наистина се радвам, че няма пострадали и всичко мина с кратка уплаха“, описа ситуацията Елена Стефанова от Пловдив.

Трусът съвпадна с концерт на певеца Миро на Античния театър в града. „Благодаря ви, че бяхме заедно. Разместихме земните пластове“, написа Миро в Инстаграм под видеообръщение към феновете.

Земетресението е усетено на много места в Пловдивска област. „Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих“, разказа Ани Димитрова от село Болярци.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1541 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:36

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини