Ще реставрират къщата на Чудомир в Казанлък

  • 19 юни 2024 13:08

  • 313
  • 2
Ще реставрират къщата на Чудомир в Казанлък
© Литературно-художествен музей - Казанлък

Изготвен е проект за ремонт и реставрация на къщата на художника и писател Димитър Чорбаджийски - Чудомир в Казанлък, съобщиха за БТА от едноименната фондация. 

След установени течове в основите на къщата се налага да бъде направена изолация и да се възстанови външната мазилка. Сградата има спешна нужда от ремонт вследствие на атмосферните влияния през годините, информираха от фондацията.

Предстоящият ремонт е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, а за финансиране на ремонтните дейности ще се кандидатства към Министерството на културата. 

Къщата на твореца в Казанлък е обявена за музей през 1968 година и за архитектурен паметник на културата от национално значение. След изграждане на допълнителна сграда, музейният комплекс е открит през 1979 година и включва дома на Чудомир и художествено-документална експозиция, която е разположена в три зали, както и модерно фондохранилище и конферентна зала с мултимедийно оборудване.

Ремонтират Музея на мозайките в Девня

В музея се съхраняват повече от 15 хиляди оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга художничката Мара Чорбаджийска. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
313 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.19 | 14:39

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
БЪЛГАРСКИ ЛАЙ НА МРЪСНИ

2024.06.19 | 13:19

1
ДУШИЧКИТЕ ДОЛНИ СВИ НСКИ ЩЕ ВИ ИЗКАРАМ С БОЙ И САДИ ЗЪМ !

Добави коментар

Водещи новини