Максим Майер: Отразяването на успехите на българите по света от медиите у нас е крайно недостатъчно

  • 19 юни 2024 12:26

  • 220
  • 2
Максим Майер: Отразяването на успехите на българите по света от медиите у нас е крайно недостатъчно
© Freepik

Отразяването на живота, успехите на българите по света в медиите в страната е крайно недостатъчно. Това каза управителят на „Бглобал медиа“ Максим Майер по време на 19-ата Световна среща на българските медии, която бе открита по-рано днес в Националния пресклуб на БТА в Одеса, Украйна. Той се включи онлайн в панела „Българите по света в медиите“.

По думите на Майер част от медиите в България избягват тази теми, като са определили, че техните приоритети са други. Те преценяват, че това съдържание не е достатъчно продаваемо, посочи той.

Управителят на „Бглобал медиа“ отбеляза, че има няколко българи по света, които много лесно влизат във всички медии. Сред тях са Григор Димитров, Александър Везенков, Кирил Десподов, по-рядко – Васко Василев, Соня Йончева.

„Българи от чужбина са и наши колеги, които често са канени в медиите, като Христофор Караджов, Иво Иванов, Симеон Гаспаров. В нашето списание ние каним Ивайло Харалампиев, който пише редовно от Испания, Андрей Владов – от Англия, Стилиян Деянов – от Румъния. Това са хора, които имат много точно перо и добър поглед върху ситуацията в регионите, които наблюдават и затова са предпочитани от колегите“, каза Майер. Допълни, че за съжаление обаче няма постоянен интерес към по-широка група българи по света.

Илияна Йотова към българите: Където и да се намираме, ни свързва невидимата, но много здрава нишка на род, идентичност и език

Майер каза, че има ниша за разширяване на присъствието на българите от чужбина в медиите в страната. „Според мен това ще се случи следствие на някои разширяващи се настроения сред част от аудиторията, която търси по-балансиран информационен поток с по-малко криминални, лоши, жълти новини и т.н. Става дума за журналистика – по-спокойна, по-конструктивна и по-умна, в която ще има място не само за повече за прогресивните българи от чужбина, но и за прогресивните българи от България“, обясни той.

Максим Майер отбеляза, че според него би било полезно създаването на агрегатор на съдържание от българските медии по света. Това е идея, по която бих работил, но като че ли тя подхожда много повече на БТА, каза той.

По думите му този агрегатор би помогнал не само за разпространението на новини за българите по света у нас, но и за това български медии по света да станат много по-популярни.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
220 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.19 | 14:41

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
ИЗРОДИ СВИ НЕ

2024.06.19 | 13:23

1
СМЪР Т НА БЪЛГАРИТЕ

Добави коментар

Водещи новини