На работа в жегите - какво трябва да подсигурят работодателите

  • 17 юни 2024 13:28

  • 1732
  • 1
На работа в жегите - какво трябва да подсигурят работодателите
© Pixabay

Работодателите трябва да съобразят режима на работа на работeщите в предстоящите летни месец, напомня Инспекцията по труда. 

При работа на открито те са задължени да предприемат организационни и/или технически мерки за предотвратяване на риска от прегряващ микроклимат при обявените от Националния институт по метеорология и хидрология червен или оранжев код за опасни метеорологични явления.

При работа на закрито в работните помещения трябва да бъде осигурена оптимална температура според разпоредбите на специалната Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

През топлия период градусите на закрито трябва да бъдат между 18 и 25 в зависимост от типа работа – лека, средна или тежка. Определена е и допустима температура, която не може да бъде над 28 градуса.

При определени изключения при много висока температура навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

При работа на закрито се препоръчва въвеждането на технически мерки, докато при работа на открито по-добър ефект имат организационните мерки като въвеждане на повече почивки, които да се прекарват в специално осигурени климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа и др.

Организационните мерки и осигуряване на подходящи помещения за почивка са по-работещи и при работни процеси на закрито, при които поради естеството на дейностите не биха могли да се постигнат оптимални температури – например при леене на метали или работа в хладилни помещения.

КНСБ: В горещото време най-застрашени са служителите, работещи на открито

За възстановяване на топлинния и водно-солевия баланс на организма трябва да се осигури достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности.

Осигуряването на долекарска и първа медицинска помощ е задължение на работодателя, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Проверките на микроклимата са приоритет в дейности като строителство и селско стопанство, където трудът се полага основно на открито. Контролните органи извършват проверки както по сигнали, така и по време на текущата си инспекционна дейност.

За 2023 г. в Инспекцията по труда са постъпили 55 броя сигнали за работа при високи температури.

По-голямата част от тях са за работа в закрити помещения. Практиката показва, че при работещите на открито работодателите по-често се съобразяват с горещините и прилагат мерки за минимизиране на негативните последици от работата при високи температури.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.23 | 16:40

1
Нищо не правят, нищо, нито плащат, както трябва нито мислят за работниците си в тая жега, само гледат да им работиш денонощни и да има как и да не плащат никак!

Добави коментар

Водещи новини