Почина прочут пловдивски литератор

  • 16 юни 2024 13:23

  • 1251
  • 4
Почина прочут пловдивски литератор
© Pixabay

На 74 г. е починал литературният критик, поет и белетрист от Пловдив Владимир Янев. За кончината му съобщиха негови приятели и колеги.

Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в Пловдив. Завършил е тогавашното училище "Лиляна Димитрова", след което българска филология в Софийския университет през 1972 г. Бил е учител по български език и литература в Неделино, Златоград и Пловдив.

От 1981 г. преподава българска литература в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и е запалил поколения студенти по родните автори. Янев е бил лектор по българска литература в Санктпетербургския университет в учебните 1995/1999 г.

Почина проф. Стефан Стоилов

Докторската му дисертация е на тема "Поезията на Николай Марангозов в контекста на българската литература". Доцент е в катедрата по българска литература и теория на литературата в Пловдивския университет.

Член е на Съюза на българските писатели и на Българския ПЕН център. Автор е на много книги и помагала, сред които: Живея и препрочитам", "Признати и непознати", "Христо Смирненски. Маскарадът и празникът", "С вас, седмокласници, да прочетем заедно", "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" и др., пише 24 часа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1251 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Лилипутин

2024.06.16 | 18:11

4
Росите са викингско племе прокудено от викингите. За това племе викингите казват,че не са раждани,а са из с рани-толкова гнусни и нагли били. Росите са били наричани от българите-людоеди. България се е простирала от Белград до Китай. Конфуций е написал"Аз съм ученик на българите". С поголовна сеч росите избиват българите и заграбват земите ѝ. Амереканските и английските тъпанари са виновни да осмърдява роската смрад човечеството. Също и японските глупаци,които и "подариха"милион и половина армия от българските колонии за борба срещу Паулос.Америка въоръжава росите да воюват срещу хитлерюген-10-12годишни деца,за да си закачат парцалите по райхстага. Сега росите ще прелъжат китайците и...все такааа...до края на москваааа... Амин дай Боже...СЕСЕСЕРЕ СЕ ИЗ С РА-ОТИДЕ ПО КАНАЛЕН РЕД,СЛЕДВАН ОТ РОСКАТА П Е ДЕ РАЦИ Я В СЪЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ.
Лилипутин

2024.06.16 | 14:50

2
Росите са изклали и изяли сто и петдесет милиона българи през вековете и продължават.СЕСЕСЕРЕ СЕ ИЗ С РА. ОТИДЕ ПО КАНАЛЕН РЕД,СЛЕДВАН ОТ РОСКСТА П Е ДЕ РАЦИ Я В СЪЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ...
Z Z Z Z Z

2024.06.16 | 16:56

3
росияните не са племе, те са сбирток от отхвърлените най-гнусни помияри на всичките им съседни племена. Затова ненавиждат всичките си съседи и не могат сами нищо, освен да се напиват като свине и да ходят да мрат за тоя, който ги бие най-добре.
Z Z Z Z Z

2024.06.16 | 13:48

1
Не сме го чували, но да е жив и здрав.

Добави коментар

Водещи новини