Ледената пързалка във Варна се топи

  • 16 юни 2024 08:55

  • 629
  • 2
Ледената пързалка във Варна се топи
© Freepik

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци. С този сигнал се обърнаха към “По света и у нас” родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро?

Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват, когато пързалката се наводни през лятото. Според родителите, причината е, че залата няма буфери, които да спират топлообмена.

“Има опасност, има риск от по-голямо подхлъзване. При едно евентуално падане на трениращ или гражданин, цялата тази вода полепва отгоре до долу. Ако навън се усещат 37 градуса, когато напече слънцето, вътре на пързалката термометърът показва 33! Усещането е за 37-38 градуса” , разказа Радослава Кадирова.

Наводнената пързалка през лятото прави тренировките почти невъзможни, а те са от голяма важност за предсезонната подготовка на състезателите. Родители са принудени да пътуват с километри до село Кранево, за да ползват частна пързалка.

“Децата падат, стават, мокрят се. Много е неприятно за всички. Цялата подготовка на отбора страда”, оплаква се Борис Качамаков, председател на Клуб по ледени спортове “Одесос”.

От Община Варна, която е стопанин на Ледената пързалка, обясниха, че проблемите са свързани с виниловото покритие на съоръжението, което вече е протрито, а на места има и дупки. Трудно се намирали и резервни части за остарялата водоохладителна машина.

Вход свободен за деца и ученици на ледената пързалка в парк "Възраждане" в София

“Активно работим в момента по изготвянето на нужната документация, за да може да участваме по най-различни европейски и национални програми за подобряването на условията в ледената пързалка”, Юрджан Ахмед, ОП “Спорт” - Варна.

От общината не се ангажираха със срок за реновиране на Ледената пързалка. Предвижда се промяна на размерите й, което ще позволи провеждането на лицензирани състезания. След ремонта, пързалката трябва да бъде и с термоизолиращи панели.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
629 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.06.16 | 12:45

2
... Юрджан Ахмед... "работел" по отстраняването на проблема:)))?!? Ъхъ, добре:)))!

2024.06.16 | 10:52

1
Кой му дреме на ку.ра, да се топи да я махат и да направят гей паметник на нейно място или мол

Добави коментар

Водещи новини