Жътвената кампания в Бургаско започна от айтоското село Пирне

  • 14 юни 2024 13:26

  • 178
  • 1
Жътвената кампания в Бургаско започна от айтоското село Пирне
© Pixabay

С прогноза за сравнително добри добиви и надежда за хубаво време Съюзът на зърнопроизводителите в Бургаска област откри жътвената кампания. Тази година официалната церемония се проведе край айтоското село Пирне. Първите житни класове бяха събрани в присъствието на зърнопроизводители от областта, представители на Областната дирекция по земеделие и Националния съюз на зърнопроизводителите, предаде БТА.

"Очакванията ни са добиви около 450 - 500 килограма на декар при ечемика. Времето не беше благосклонно - имахме сухи периоди и много високи температури преди жътвата. Какви ще бъдат добивите при пшеницата, все още не можем да кажем, но се надяваме да бъдат по-добри от тези при ечемика - около 450 - 600 килограма на декар", каза председателят на Съюза на зърнопроизводителите в област Бургас Николай Киров. По думите му метеорологичните условия са принудили местните производители да започнат събирането на реколтата по-рано от обикновено. 

"Има колеги в областта, а и в района на Ямбол, които извадиха комбайните по полетата още на 9 и 10 юни. Това отново ни показва, че климатът се променя и ние трябва да се съобразяваме с това", каза Киров. 

Основните насаждения в Бургаско са от фуражен ечемик. Качеството му е добро, отчетоха земеделци. Налични са и първите договори "на зелено" за пласиране на продукцията. "Надяваме се, че ще можем да продадем стоката си. В момента в световен мащаб не се развиват добре. Сушата в Русия и Украйна, които са определящи търговци на зърнения пазар, е много голяма. Това ще се усети на световния пазар, което е възможност за нашето производство", посочи още Николай Киров. На въпрос на БТА има ли нереализирана миналогодишна продукция той посочи, че почти не е останала такава в складовете в областта. От Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско коментираха, че българското зърно вече се продава в страните от Близкия Изток, Индия, Иран, Тайван и Китай.

В област Бургас площите, засети с пшеница, през тази година са 712 000 декара, каза директорът на Областната служба по земеделие в Бургас Лидия Станкова. Тя добави, че в сравнение с миналата година те намаляват с около 28 000 декара. "За сметка на това площите с ечемик са с 40 000 декара повече. Те са около 200 000 декара. А тези с рапица са 150 000 декара", разясни тя. Площите в Бургаско ще бъдат реколтирани с 407 високотехнологични комбайна. 17 от машините са регистрирани през последната стопанска година. 

В началото на тази седмица служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) откриха жътвената кампания 2024 до пловдивското село Златитрап. "Площите, които се очаква да бъдат ожънати с пшеница тази година, са близо 11 милиона декара, а тези с ечемик са 1,6 милиона декара. По предварителни данни от Министерството на земеделието и храните прогнозното производство от реколта 2024 ще бъде между 6,1 и 6,3 милиона тона пшеница и над 800 000 тона ечемик", обяви д-р Тахов. 

За сравнение през миналата година бяха прибрани около 6,5 милиона тона пшеница при среден добив на декар от 545 килограма. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
178 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:51

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини