А такса за износени зъби, кога?

  • 14 юни 2024 12:12

  • 2173
  • 0
А такса за износени зъби, кога?
© pixabay

Таман минаха изборите и властта си дойде на думата - пак се засили да ни нагърби с още една тарифа, този път обсъжданата и преди близо 4 години „такса  водомер”. С неясни и объркани мотиви, но пък защо да не се съберат още пари по познатия паразитен и най-лесен начин! Както с горчивина се шегуваме с един колега – важно е да се събират повечко пари от народа, за да има доволно за крадене в управлението.

Новият налог щели да го нарекат „такса водомер”. Защо така не е ясно, щом водомерите си ги купуваме ние, потребителите, и сами си плащаме да ни ги поставят в жилищата. Новата-стара идея идва от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, в което любознателните читатели са наясно, че бюджетните ни пари потъват като вода в пясъци.

В това ведомство явно са глухи и слепи за многото критики на водоподливащата им хрумка,

щом пак я пробутват уж за обществено обсъждане. Нали сте наясно, че този „демократичен инструмент” у нас е напълно изкористен и на онези, които държат и хляба и ножа хич не им дреме какво мислят гражданите!?

Досега ценообразуването на водата, там където тече и там, където никаква я няма /в над 400 селища!/, но се прави за три вида услуги - доставяне на водата до имота, отвеждането й и пречистването й. Всяка от тези компоненти има отделна цена, но тя се начислява на база на потребеното за месеца количество вода.

Това обаче на бюрократите им се вижда малко и затова в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията предлагат новото оскъпяване чрез такса "водомер". От него ще пострадат всички собственици на необитаеми имоти, които ще трябва да плащат за това, независимо дали ползват живителната течност или не. Според експертите и всички останали ще трябва да се бъркат по-дълбоко, ако не бъде редуцирана цената на водата, което надали ще се случи.

Кога е било у нас нещо да поскъпне, а после, при промяна на обстоятелствата, цените да паднат.

Не, такова нещо тука никога не се случва. И за това трябва да „благодарим” на регулаторите, които хрантутим.

Впрочем, някъде прочетох, че чиновниците в регионалното министерство били загрижени за чиновниците във „В и К” сектора и заради тази загриженост правели въпросните предложения. Да не си помислите, че щом всички ние им плащаме заплатите, са се загрижили за нашето добруване! Не, няма такова нещо.

Но има друго -

правната основа за вземане на такси е извършването на услуга от държавен орган или възможност за получаване на услуга.

Т.е. каква ще е тази „такса водомер” като насреща я няма услугата в празните жилища, а останалите си плащат отделно за довеждането и отвеждането на водата до жилищата им. Или искат да плащаме двойно и тройно за калпавите „услуги” и откровени спекулации с природни, национални ресурси!

И както е тръгнало, защо да не въведат и някоя такса за изтърканите и износените ни зъби като по султанското, робско време?!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2173 0

Свързани новини

Водещи новини