Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

  • 14 юни 2024 06:44

  • 324
  • 0
Отбелязваме Световния ден на кръводарителя
© Pixabay

Отбелязваме Световния ден на кръводарителя днес – 14 юни.

Денят е обявен с резолюция WHA58.13, приета на 58-ата сесия на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО) на 23 май 2005 г.,информира БТА.

Тазгодишната кампанията е с надслов „20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“, посочиха от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Целта е изразяване на благодарност към кръводарителите, както и да се подчертае постоянната необходимост от редовно и безвъзмездно кръводаряване.

С акция по кръводаряване и церемония по награждаване на кръводарители с принос към каузата Българският Червен кръст отбелязва Световния ден на кръводарителя. Инициативата се провежда съвместно с НЦТХ и ще се състои днес, от 9:30 ч. в централата на БЧК в София, на бул. „Джеймс Баучер“ 76.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят от 9:30 до 12:30 ч. във фоайето на централата на БЧК. Те ще бъдат посрещнати от доброволци на БЧК и екипи на НЦТХ, посочиха от организацията.

По-късно, от 11:00 ч. в зала „Музейна“ на БЧК, ще се състои церемония по награждаване на кръводарители с принос към каузата. С плакети, грамоти и предметни награди ще бъдат отличени 11 индивидуални и институционни кръводарители от София, допринесли за популяризирането на кръводаряването, съобщиха от БЧК.

Военномедицинска болница също ще отбележи Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. През целия ден, от 8:00 до 16:00 ч. всеки желаещ ще може да дари кръв в Центъра по транфузионна хематология към лечебното заведение, който по-рано тази година беше реновиран. Насърчаването на безвъзмезното кръводаряване е една от мисиите на ВМА, казаха от лечебното заведение и припомниха, че Центърът приема кръводарители всеки ден.

Три деца се нуждаят спешно от кръв в Бургас

Кой може да дарява кръв

Кръводарител може да стане всеки човек на възраст между 18 – 65 години, който тежи повече от 50 кг. и не е приемал медикаменти поне 48 часа, се посочва на страницата на НЦТХ. 

Кръводаряването отнема около 30 минути. В началото дарителят отговаря на въпросник за здравословното си състояние. Следва преглед от лекар. Взимат се 2-3 капки кръв от пръста, която се изследва за нивото на хемоглобин и кръвната група. Ако лекарят разреши, доброволецът дарява 450 мл. кръв за около 5-7 минути. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път, уверяват от Центъра.

След кръводаряване дарителят получава бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Мъжете могат да даряват кръв пет пъти в рамките на една календарна година, а жените –четири пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца, уточняват от Центъра. 

 Българска организация за доброволно кръводаряване призовава да насочим вниманието си към сериозния дефицит на кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-ти път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за здравето и благополучието на милиони хора, посочват от  Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) . 

От организацията отбелязват, че 14 юни е рождената дата на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, който в началото на 20 век открива системата на кръвните групи „А-В-0“, и е символично избрана от Световната Здравна Организация като признание към огромната стойност на великото откритие, донесло му Нобелова награда и спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи.

Организации и общности в цял свят полагат усилия за изграждане на култура на безвъзмездно и доброволно кръводаряване в името на това да има достатъчно налична  безопасна кръв за здравеопазването. У нас Българска организация за доброволно кръводаряване  е първото и единствено изцяло доброволческо сдружение, което предоставя помощ и информация, свързана с кръводаряването; работи за насърчаване и популяризиране на редовното, анонимно и доброволно кръводаряване и подкрепя и организира акции, обучения и информационни кампании, заявяват от БОДК. 

„За България е критично важно да насочим вниманието си към сериозния дефицит на кръводарители, към все по-нарастващата нужда от кръв и да обединим усилията си за справяне с множеството проблеми и предизвикателства в световен и локален аспект“, казва Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК . „Сред най-сериозните от тях са демографските проблеми, ранната заболеваемост, драстичният недостиг на кадри, недостатъчното финансиране и неоптимизираното разходване на средствата, липсата на образователни програми и за съжаление - наложените порочни практики и ширещото се сериозно невежество по темата“, допълва тя. 

Ежедневна част от дейността на БОДК е да помага за спешни случаи посредством „Дари кръв“ – мобилно приложение за взаимопомощ. Потребителите могат да потърсят помощ чрез спешен призив за набиране на кръводарители, да окажат помощ, да получават известия както за спешни призиви, така и за кампании за доброволно кръводаряване, да разберат къде могат да дарят кръв или да се свържат с БОДК.

Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което преодолява рисковете от злоупотреби с нуждата и възпрепятства възможността да се поискат пари срещу дарената кръв. Приложението е част от цялостна административна система, която се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК и предоставянето на помощ чрез нея е доброволно и безвъзмездно. Само за последната година през приложението са проведени над 500 успешни акции за спешна помощ, от които около 35% с търсене на конкретна кръвна група и над 85% с търсене за конкретен регион от страната. Призивите за помощ са се увеличили с 61% спрямо предходната година, като всеки призив се проверява и потвърждава за автентичност, коректност и актуалност, посочват от БОДК. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини