Седем българи достигнаха най-северната точка на Земята

  • 08 юни 2024 08:03

  • 668
  • 2
Седем българи достигнаха най-северната точка на Земята
© Кадър - Нова телевизия

Седем българи с испански водач тръгват на път до най-северната точка на Земята. За да се придвижат до крайната си цел, те използват комбинация от въздушен транспорт и плаване с яхта.

„Това е един остров, който е почти недокоснат от човешката дейност и е уникално изживяване да си на такова място и всъщност да изпиташ майката природа в истинската й същност. Това, което ние направихме с групата да караме ски на такава локация беше нещо, което нещо тепърва започвам да осъзнавам”, разказва Панайот Видинов.

Най-голямото предизвикателство се оказало връзката с останалата част на света. „Сателитната чиния с която ние разполагахме , можеше са се използва само в спряло положение. Така че ние използвахме винаги когато бяхме на котва. Качеството бяха изключително добре, имахме възможност да пускаме лайфове”, казва планинският водач Иво Стоилков.

В рамките на седмица групата прекарва голяма част от времето в 12-метрова лодка. „Няма как някой просто да се нацупи и да слезе от лодката и да отиде някъде, просто няма пристанище и около нас една ледена пустош. Беше свързано с това хората как живеят на едно такова малко пространство като една лодка, която е дълга 12 метра и 80 см а ние сме 8 човека, и сме затворени голяма част от времето в кают компанията”, допълва той.

Седемте българи са запалени скиори, но за пръв път се спускат по импровизирани писти сред ледени хълмове. Многолюдни моржови семейства често има правят компания, докато се прИпичат на брега след успешен лов. Привидното спокойствие обаче, крие и сериозни опасности.

40 години от първата българска експедиция до Еверест

„Важно е яхтата да може да хвърли на безопасно място котва, да не е твърде дълбоко или плитко и да са такива ветровете и леда, че да не се окажем притиснати от леда или от вятъра в брега или в някаква такава ситуация”, споделя фотографът и организатор Димитър Димитров.

За подобни екстремни пътешествия еднакво важни са здравата психика и надеждната екипировка.

Последвайте канала на

Калина Христова
668 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.08 | 16:49

2
Севрният полюс е лед и вода! И бели мечки. Южният е сняг и континент! И пингвини.

2024.06.08 | 08:44

1
„Това е един остров, който е почти недокоснат от човешката дейност" - и вие отидохте да се изсерете и там, щото сте гоУемата работа! Пиши Kyp и да бегаме.

Добави коментар

Водещи новини