Докога в здравеопазването ни ще е куче да влачи, диря да няма

  • 05 юни 2024 15:00

  • 770
  • 0
Докога в здравеопазването ни ще е куче да влачи, диря да няма
© pixabay

Не вие ли е странно, че толкова години след смяната обществено-политическия строй у нас не се изработи здравна стратегия, така щото милиардите от нашите пари да не изчезват като в черна дупка! Въпреки многото средства за здраве, едни от най-натоварените болници продължават да тънат в борчове. Признавам, че на мен като на редови данъкоплатец и чат-пат пациент, меко казано, ми е странно.

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева казва, че близо 828.668 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските болници към края на март 2024 година.

Същевременно парите, предвидени в бюджета за здравето на българите, са в размер на рекордните близо 9 милиарда лева!?

Защо обаче чиновниците, на които им е поверено да разпределят правилно финансите в държавата, не прогнозират и програмират правилно разходите и постъпленията,

така щото да не се налага много заети, работещи и натоварени лечебни заведения постоянно да влизат в заеми и дългове?

Примерно в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” се лекуват хора от цяла България, в УМБАЛ „Св.Анна” и др. здравници, също и предполагам, че не е толкова трудно да се взема предвид този факт, когато се разпределят общите ни пари.

Познавам много свестни, кадърни и умни хора в тази сфера, които биха могли да сложат ред в здравния хаос у нас, който си крета като такъв вече близо 35 години. Те обаче буквално биват задушавани от кликата на алчните кърлежи, които са се впили в болничното ни система и докато не изпият хептен кръвчицата й няма да я пуснат от отровната си хватка.

Един познат, който се е клел в Хипократ, преди време ми довери, че

за да се направят реформи в здравеопазването, е нужно да се ликвидира всяка възможност държавните болници да трупат дългове.

„Не е нормално частните да нямат дългове, а държавните да ги трупат произволно и без никакви последствия. Как така един и същи консуматив частникът го купува за 1000 лева, а директорът на  обществената лечебница за 3000 лв.”, поясни той.

Сега разбирате ли защо никой политик, партия, управление до тук не се захваща да направи нужните промени в така важната за все по-болнавите българи сфера? С едно единствено изключение – Иван Костов, който се опита, но без особен ефект, тъй като бе скандално свален от власт и никога повече не бе допуснат от разочарованите българските избиратели до директно управление.

И ето - до днес даваме много пари за здраве, но те не стигат до пациентите и сме най-болнавата нация, според всякакви доклади на ЕС и световни здравни организации.

Нещо като „по вода гази, жаден ходи”.

Това е положението.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
770 0

Свързани новини

Водещи новини