Спряха незаконни изкопни дейности на Младежкия хълм в Пловдив

  • 04 юни 2024 14:18

  • 477
  • 1
Спряха незаконни изкопни дейности на Младежкия хълм в Пловдив
© РИОСВ

След сигнал на граждани експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и район "Централен" спряха незаконни изкопни дейности в района на природната забележителност Младежки хълм, която е защитена територия. Това съобщиха от екоинспекцията.

Копаенето на земни маси и извозването им се случило в късния следобед вчера на улица „Велбъжд“, срещу новопостроена жилищна кооперация.

Сигналът е подаден към районното кметство, след което е уведомена РИОСВ и незабавно е започнала съвместна проверка, допълниха от район "Централен". Изкопана с помощта на багер и извозена е смесена земна и скална маса с приблизителни размери около 18 кв. метра. Премахната е храстова и дървесна растителност, попадаща в обхвата на изкопната площ.

С помощта на представители на район „Централен“ при Община Пловдив е идентифициран управителят на фирма, възложил извършването на непозволените дейности в защитената територия. След съставяне на протоколите и извършването на допълнителните проверки същият ще бъде санкциониран според наказателните разпоредби в Закона за защитените територии, посочиха от РИОСВ.

В закона се посочва, че с глоба от 1000 до 10 000 лв. се санкционира едноличен търговец или юридическо лице, което осъществява дейност в защитена територия в нарушение на режима, определен от закона или без разрешение или съгласуване. Когато дейността е строителство или разработване на площи, глобата е от 5000 до 50 000 лв.    

НИНКН за Небет тепе: Оградата е недопустима и вредна!

Младежкият хълм е първият от пловдивските хълмове, обявен за защитена територия. Още през 1970 г. южната част на хълма с площ 3 ха е приела статута на природна забележителност с цел запазване естествено находище на редки за нашата флора растителни видове, между които и българските и балкански реликтни ендемити четинеста звъника, подуточашково клинавче, румелийска жълтуга.

През 1995 г. площта на природната забележителност е увеличена на 36,2 ха, като обхваща почти цялата територия на Младежки хълм. Целта на разширяването е запазване на хълма, изграден от сиенитни скали, представляващи уникално геоморфоложко образувание от гледна точка на разположението му и като находище на редки ендемитни растения. 

Защитената територия се стопанисва и охранява от Община Пловдив под контрола на РИОСВ – Пловдив. За Младежки хълм има действащ План за управление, в който са приети специални режими и норми за ниската и висока паркова зона. Като забрани са предвидени разрушаването и изземването на скални маси, както и всякакво строителство, с изключение на предвиденото в плановете за управление на природните забележителности, както и поддържане на съществуващи сгради, алеи, паркови и инфраструктурни съоръжения.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.04 | 14:54

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини