Остава в сила опасността от силни градушки

  • 04 юни 2024 13:11

  • 956
  • 1
Остава в сила опасността от силни градушки
© Pixabay

И днес остава в сила опасността от градушки и силни валежи на територията на страната. Предупрежденията на синоптиците са за нестабилно време, особено за района на Западна България.

В Пловдивско само за два дни от полигона в село Поповица са били изстреляни над 200 ракети срещу градоносните облаци. Днес стрелковите площадки ще получат нови количества противоградни ракети.

11 са полигоните за борба с градушките на територията на цялата страна. Към полигона в първомайското село Поповица действат 29 ракетни площадки, които защитават площ от близо три милиона декара. Всички площадки са в 24-часова готовност за борба срещу градоносните облаци.

"Като че ли повече ще бъде в Западна България, но когато се каже в Западна България, в Централна България също се получават сериозни процеси, а пък при нас най-проблематично става, когато има влияние от Средиземно море - формирани циклони, които оказват влияние върху Южна България и по-скоро тук, в нашия район", каза Никола Ковачев- директор на РД „Борба с градушките“ - Поповица.

Опасните облаци се следят от радара в полигона в Поповица. Васко Гушевилов е един от специалистите, който се занимава с поддръжката на уреда.

"По график си включва и изключва радара, а когато има опасност не се изключва. На 200 км., ако има градоносен облак, понякога всички радари работят едновременно, за да няма пропуски", заяви Васко Гушевилов - главен специалист Техническа дейност- пологон Поповица.

Гръмотевичните бури тепърва предстоят

Радарът покрива територията на страната, както и останалите, които действа в другите полигони. "Това е лъча на радара който обикаля цялото, то всъщност се гледа чак до Бяло море", добави Васко Гушевилов, предава БНТ.

През последните години се увеличава времето, в което има опасност от градушки. Сезонът започва от април до средата на октомври. Специалистите сочат за пример градушката над село Искра, и опасният облак, който е навлязъл от Родопите, където няма противоградна защита.

"Сериозните процеси, говоря процесите, които са като този, който онзи ден беше със над 150 ракети бяха обикновено юли по един и август, също един два, не повече", обясни Никола Ковачев.

Недостиг на противоградни ракети няма. Днес още 240 броя ще бъдат доставени до площадките, които са към полигона в село Поповица.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.04 | 14:55

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини