Какъв празник е днес?

  • 03 юни 2024 07:12

  • 1622
  • 2
Какъв празник е днес?
© pixabay

Честваме паметта на свети мъченик Лукилиан и на другите с него, както и на преподобния Атанасий Чудотворец.

Христос е казал: "Невъзможното за човеците е възможно за Бог". Наистина, кой би очаквал човек, прекарал почти целия си живот в езичество, на което е бил и свещеник, да стане християнин? И все пак! Това се случило със стария езически свещеник Лукилиан, който живял по времето на император Аврелиан.

Когато Лукилиан за първи път чул християнска проповед в родния си град Никомидия (днес Измит, Турция), божествената благодат произвела дълбока промяна в него. Неговите езически вярвания, от десетилетия вкоренени в душата му, се сринали като хартиени кули. Старческите му очи се отворили и с младежка сила той обявил вярата си в Христос. Дори се опитал с проповедта си да доведе други души при Него.

Но по това време започнало поредното гонение на християните и Лукилиан бил заловен и затворен, за да бъде съден за непочитане на държавните езически божества. В затвора Лукилиан намерил четирима млади християни - Клавдий, Ипатий, Павел и Дионисий, които скоро били осъдени на смърт и обезглавени. А свети Лукилиан бил осъден на кръстна смърт. Не по-лека била участта на младата християнка Павла, която погребала тялото на свети Лукилиан, но след това и тя била заловена, измъчвана жестоко и накрая обезглавена. Всички те пострадали в 270 г., пише БТА.

Неделя на самарянката e днес

Свети Атанасий бил родом от област Памфилия, Югозападна Мала Азия, и живял през IX-X век. Когато станал пълнолетен, той почувствал нужда да се научи на духовен живот. Отишъл в един манастир в онези места.

След години на подготовка бил ръкоположен за свещеник и служел в храма, а също умело преписвал свещени текстове от Библията и от отците на Църквата. Бог му дал и благодатни сили да лекува болести на тялото и на духа. Неговите молитви давали здраве на мнозина, затова хора от разни места идвали при него, за да се помоли и да ги изцери. Упокоил се в мир в дълбока старост.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1622 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.03 | 08:31

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
рОснак

2024.06.03 | 08:05

1
Не ни е до празници. С тази геополитическа обстановка...

Добави коментар

Водещи новини