В Деня на детето: Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница

  • 01 юни 2024 08:13

  • 1424
  • 8
В Деня на детето: Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница
© БТВ

Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница. В столичния кв. „Горна баня“ служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с ще даде старт на процеса по премахването на сградите и на подготовката на терена за изграждането на Национална детска болница.

Мястото за строежа на болницата беше избрано след обсъждането на пет възможни парцела в София. През май 2023 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет тогава Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница.

Днес се очаква да започне демонтирането на опасни елементи от покривната конструкция и от фасадата на съществуващата на парцела сграда, а след това ще се пристъпи към същинското ѝ събаряне, предава БТВ.

Педиатрията в София получава високопроходима детска линейка за 1 юни

След събарянето трябва да се направи задание и да започне проектирането и реалното строителство на новата болница.

Освен лечебното заведение, на терена, който е близо 40 дка, се предвижда да има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг. Предвижда се болницата да има 25 клинични структури.

В края на декември 2023 г. екип на Европейската инвестиционна банка представи доклад „Анализ на нуждите от детска болница в София“, изготвен в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, по инициатива на Европейската комисия в партньорство с Европейската инвестиционна банка.

Анализът показа, че е необходимо изграждане на многопрофилна болница за лечение на детски заболявания от най-високо ниво на компетентност, осигуряваща комплексна и цялостна медицинска помощ във всички педиатрични специалности.

В края на януари 2024 г. „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД - търговско дружество със 100 % държавна собственост, подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ.

Споразумението предвижда изготвяне на три документа - Структура, обхват и капацитет на болницата, в който ще са посочени обхватът на специалностите, терапевтичните и хирургични структури, диагностичните структури, дневен стационар, брой и вид клиники и др.;

Функционален доклад или техническото задание за проектиране, който ще включва брой болнични легла, обхват на спешното приемно отделение, дневен стационар, операционни и диагностични кабинети, болнични стаи, изисквания за електроинсталация, отопление и вентилация; Обхват на оборудване и обзавеждане. Срокът за изготвяне на финалния доклад е януари 2025 г.

Преди дни министър Кондева се срещна с представители на Европейската инвестиционна банка и консултантския консорциум, който ще изготви пакета от стратегически документи, необходими за изграждането на болницата.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1424 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.06.01 | 23:10

8
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062
Ставри

2024.06.01 | 09:21

6
Уруди! За 5 години хората строят град!!! Ние за 30 една болница за децата които са бъдещето на тая нация нямаме!!!

2024.06.01 | 09:28

7
ТОВА Е ГЕНОЦИД, СРЕЩУ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ!

2024.06.01 | 09:16

5
ne glasuvam za pedali i predateli
Разрушаването ще продължи

2024.06.01 | 09:06

2
Една година, а строежа най малко 10. После оборудване 2 - 3 години. А кадри от къде! Добрите специалисти са в частните болници в провинцията, там дават много по добри заплати от държавните. Затова в София трябваше да оставят разрешението на частната със съучастието на държавата..
горното

2024.06.01 | 09:14

4
НЯМА частник в България, който да не краде обществени средства(бюджета) ,така че не се обаждай изобщо!
ха,ха,ха

2024.06.01 | 09:09

3
Болница ,ще имаме колкото ще получим Ф16
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!

2024.06.01 | 08:43

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини