Д-р София Ангелова: Продават се детски играчки под формата на вейп

  • 31 май 2024 20:31

  • 1237
  • 1
Д-р София Ангелова: Продават се детски играчки под формата на вейп
© Нова телевизия

Продават се детски играчки под формата на вейп. Явно целта е малкото детенце, поемайки в ръка своя любим герой, да започне да пуши. А какво се съдържа в тези електронни цигари, запита пулмологът д-р София Ангелова в „Интервюто в Новините на NOVA”.

По думите ѝ са открити 9 химикала в тютюните с различни аромати, включително и пестициди. Те водят до промяна на кръвоносните съдове - "сякаш си болен от диабет", каза медикът. В България се пуши около два пъти от средното в Европа, според статистиката. „Национално проучване показва, че 41% от мъжете и 46% от жените пушат бездимните устройства. Няма как високият брой на пушачи да не се отрази и на децата”, каза Ангелова.

Непълнолетен пуши вейп и влезе в болница

Според Медицинския университет в Пловдив и фондация "Грижа за здравето" два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари. Три процента от децата използват електронни цигари.

Днес отбелязваме международния ден без тютюнопушене. Всяка година в световен мащаб умират над осем милиона души, засегнати пряко или косвено от цигарите. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.01 | 23:14

1
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини