Докога на тази територия питбули и др. псета ще ядат хора?!

  • 30 май 2024 09:34

  • 1887
  • 0
Докога на тази територия питбули и др. псета ще ядат хора?!
© pixabay

Поредният трагичен случай, в който питбул уби собствената си стопанка във Варна, пак провокира към разсъждения по този нашенски проблем - безотговорността на хората, които отглеждат най-добрият приятел на човека. Един проблем подлежи на коментиране докато не бъде решен, а животът ни по тези географски ширини е изпъстрен с такива теми. Защото безотговорността от години се стеле като плътна мъгла върху родната ни територия. Мисля, че тази болежка у нас може и трябва да се лекува с яки глоби, санкции и наказания. Просто такава ни е народопсихологията, за съжаление!

Помните ли колко пъти през последните десетилетия медиите са алармирали за смърт на българи, причинена от питбули и други кучета, в т.ч. безпризорните?
А колко пъти сте чели за нахапаните и обезобразени хора пак от четириногите? И за болестите, които възникват като последствия.
Не е нормално в 21 век тези проблеми да нямат решение. Ясно е, че

не животните, а хората са отговорни за подобни трагедии.

Както и никак не звучи по евроатлантически, кучетата да ядат хората в държава, чиито политици имат претенции и правят заявки да ни числят към "белите" държави.
Признавам, че не разбирам хората, които заради собствения си егоизъм и други психични нерешени проблеми, си вземат за домашни любимци големи породи кучета, затварят ги в апартаментите си и по цял ден горките животинки се въртят в кръг там или ги оставят на терасата, поне за да облайват на воля. Преди и след работа гледачите на кучета ги водят на разходка, а някои ги пускат на воля, по правилата на природата те се размножават и като се родят малките палета, пак "гражданинът" ги слага в кашон и ги захвърля край кофата за смет!?

Това нито ми е природно, нито екологично - нищо друго не е освен тормоз и насилие над животинската природа.
Но е факт, че като влезеш в който и да е парк, ще се натъкнеш преобладаващо на стопани на четириноги, които ги разхождат без каишки и намордници. Примерно, аз изпитвам ужас да вляза в парка "Света троица", който иначе е много добре поддържан от общината, защото

кучета с размери на телета тичат на воля по алеите, докато стопаните им кротко си къркат бира по пейките.

В този парк комай кучетата са повече от майките с деца, но това е друг проблем.
В  добре уредената градска градина обаче, аз нито веднъж досега не съм видяла жив инспектор или просто някакъв вид проверител, блюстител на реда от онези, които издържаме на бюджетната хранилка. Регистрацията е друга добавка към нерешения обществен дерт с кучетата в държавата ни. Като не ги регистрират по надлежния ред, собствениците им не носят никаква отговорност пред обществото.

Еднакво безотговорно е  навсякъде в страната поведението на повечето собственици на кучета.

Ето, тази млада жена, която бе убита от питбула си във Варна, се оказва, че е имала и предходни сигнали, че при животното й нещо не е наред, но не е взела никакви мерки. Да не споменавам пак, че да отглеждаш питбул в апартамент, е меко казано, белег за големи проблеми и дефицити у двукракото. Имам приятели, които отглеждат питбул в къщата си в Панчарево и информирано мога да твърдя, че Арчи е най-доброто куче на света. Дотам, че веднъж осиновеният им уличен котарак Симеончо го нападна така, че едва ги разтърваха. Изводът е прост - и за отглеждането на куче се иска акъл и любов.
През 2019 година депутатите приеха поправка в Закона за ветеринарномедицинската дейност и завишиха глобите за собствениците на кучета, които ги разхождат без каишки и намордници до 1000 лв. за най-агресивните породи. Поводът да се въведат поредните поправки в тази норма, бяха пак зачестилите тревожни сигнали за нападения на кучета над хора. Пет години по-късно, както виждате, продължаваме да се въртим в този омагьосан кръг.
Та затова питам, докога ще се зовем европейци, а ще се държим като ориенталци и не е ли крайно време да се въведе някакъв ред в живота между хората и кучетата?! Мисля, че това у нас може да стане само с яки глоби и наказания, досегашните явно са ялови, не се прилагат, явно нямат никакъв ефект.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1887 0

Свързани новини

Водещи новини