Протест блокира Подбалканския път

  • 29 май 2024 18:32

  • 544
  • 0
Протест блокира Подбалканския път
© Bulphoto (архив)

Протест блокира Подбалканския път. Жители и кметове от наводнените преди две години карловски села настояват държавата да отпусне 38,5 милиона лева за възстановяване на разрушената инфраструктура. Премиерът отбеляза, че необходимите документи са постъпили вчера. Правителството ще отпусне средства, но не може да осигури цялата поискана сума.

В Каравелово все още не е започната работа по възстановяване на коритото на реката. В Богдан и Слатина все още са разрушени мостовите съоръжения и повечето от улиците, засегнати от наводненията.

Улиците са потънали в прах, при всеки дъжд хората газят в кал. Страхувам се при всяко едно заваляване на дъжд се налага да гледам дали няма да дойде вода", споделя Делка Пъпкова - жител на Каравелово.

Опасност от нов потоп в Карловско

"Кал, прах, дупки, искаме финансиране на моста Слатина-Розино, искаме асфалт по улиците, за да спрем да газим калта и да дишаме праха", каза Пепа Павлова - жител на Слатина.

До момента държавата е отпуснала малко над 17 млн.лева, но за да се възстанови изцяло разрушената инфраструктура са необходими 38,5 млн. лева.

"Шест месеца комисията не е заседавала, нямаме отпуснат и лев, хората са разтревожени, не става въпрос за нас, а за хората за всички тези 10 000 жители, които искат да се върнат към нормални условия на живот. Например слатинци трябва да пътуват 17 км повече на ден, за да ходят на лекар, на аптека", подчерта пред БНТ д-р Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово.

"Критична ситуация, работите са наполовина, това което е направено се руши и то - околовръстно - лунна пътека, рейсовете няма откъде да минават, колите също", недоволства Николай Стоянов - кмет на Слатина.

Служебният премиер посочи, че цялата сума няма да може да бъде отпусната.

"38 млн. няма как да бъдат отпуснати, гарантирам ви, но поне някакви средства, с които се разполага ще бъдат отпуснати, могат да бъдат спокойни. На 28 май са пристигнали отчетените средства, в най-кратък срок междуведомствената комисия ще се събере и ще бъдат отпуснати възможните средства", подчерта Димитър Главчев - служебен премиер.

Кметът на Карлово и кметовете на населените места са категорични, че дават срок до 2 седмици, за да бъде отпусната наведнъж цялата необходима сума, в противен случай ще преминат към безсрочни протестни действия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини